Служители на ГДБОП и ГДГП разбиха престъпна мрежа за трафик на мигранти

  • 20 септември 2024 14:21

  • 1069
  • 2
Служители на ГДБОП и ГДГП разбиха престъпна мрежа за трафик на мигранти
© МВР

Мащабната операция е проведена на 19 септември от служители на ГДБОП и ДАНС, подкрепени от Европол.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1674

Разследването, в което са участвали гръцки и румънски колеги, е проведено в рамките на регионална оперативна група, създадена за разследване на мрежи за контрабанда на мигранти, използващи България като транзитна страна. В рамките на операцията е неутрализирана престъпна мрежа за трафик на мигранти от Турция през България и Сърбия към Западна Южна Европа. Извършени са седем ареста, множество претърсвания и изземвания.

Разследването е започнало в началото на 2023 г., когато българските власти са открили мигранти, прекарани нелегално от тази мрежа. В рамките на оперативните действия било установено, че заподозрените водачи – български, румънски и сирийски граждани, са координирали дейностите по контрабанда, като същевременно са поддържали контакти с контрабандисти в Турция и Гърция, както и в други страни по маршрута. Според данните към момента тяхната задача е била да транспортират мигранти от турско-българската граница до места за настаняване в района на София, откъдето след кратък престой да ги отведат до българо-сръбската граница.

За „услугата“ мигрантите трябвало да депозират от 3 000 до 5 000 евро в Истанбул преди да бъдат прекарани през зелената граница между Турция и България.

Транспортирането се е осъществявало с леки коли, микробуси и дори камиони. За да увеличат максимално печалбите си, в единия от случаите бил засечен камион със 150 мигранти, управляван с висока скорост  с риск за пътниците и за пешеходците.

Турската полиция е заловила в такси мигранти при опит да преминат нелегално в България

Установени са десет участници в престъпната схема, на които са повдигнати обвинения, 8 от тях са задържани, а останалите двама са обявени за издирване.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1069 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.09.20 | 21:20

2
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо-----> shout.to/maxpro
Анонимен

2024.09.20 | 15:30

1
Добре а после какво

Добави коментар

Водещи новини