Имало ли е незаконна сеч край Крапец?

  • 27 юни 2024 07:05

  • 430
  • 0
Имало ли е незаконна сеч край Крапец?
©

Зрители сигнализираха за неправомерна сеч в имот, който е частна държавна собственост. Теренът се намира до къмпинга в шабленското село Крапец. Освен храстова растителност са премахнати и дървета.

Тежката техника, с която е извършена сечта, е разположена близо до имота ден преди кметът на Община Шабла да издаде заповед за премахване на саморасла растителност на територията на път, който пък е общинска частна собственост. Багерът обаче навлиза в съседен имот и започва да изсича дървета.

"Върху този парцел, ние като собственици на къмпинга имаме все още изградени съществуващи сгради. Не може някой да си позволява върху частна собственост да извършва такива мероприятия", коментира Светослав Иванов, собственик на къмпинг.

Преди години върху терена е имало бунгала. Сега са останали само основите им, които са собственост на Светослав Иванов.

Изсичане на дървета пред домовете. Как да могат да реагират гражданите?

"Това са неговите части, върху които сега няма постройки, но е с право на разрешение на строеж", каза Иван Иванов, управител на къмпинг.

"Издигането на постройки става със строително разрешение. За тази държавна горска територия, той няма как да получи строително разрешение", каза инж. Тодор Гичев, директор на Регионална дирекция по горите - Варна.

По документи имотът се води дворно място. Собственик на земята е Държавното ловно стопанство в Балчик. Оттам на 19 юни е издадено разрешение за сеч на дървесна и храстова растителност, която да се проведе в периода от 22 юни до 31 юли тази година. Незнайно защо изсичането на дърветата започва още на 18 юни. Това е ден преди официалната заповед. Хората от къмпинга се опасяват, че сечта е с цел, за да се обслужат други частни интереси.

"Това нещо всичкото искат да го правят частен паркинг", посочи Иван Иванов.

При проверката в имота са установени също строителни и битови отпадъци. От Регионалната дирекция по горите във Варна потвърдиха, че е възможно разчистеният терен да се използва за паркиране на автомобили, но основната цел на сечта е друга.

"С цел да се почистят тези строителни отпадъци, да се почистят битовите отпадъци и храстовата растителност. Може да послужи това място за паркиране на автомобили", каза инж. Тодор Гичев, директор на Регионална дирекция по горите - Варна.

"Това не е мястото за паркинг. Това не решава никакъв проблем за паркиране на хиляди автомобили", заяви Светослав Иванов, собственик на къмпинг.

Горските инспектори са установили, че са изсечени полски ясен и акация. След репортерската ни проверка, сечта беше прекратена.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
430 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини