Измама: Пробваха да откраднат 100 бона от общината в Дупница

  • 23 юни 2024 10:27

  • 952
  • 1
Измама: Пробваха да откраднат 100 бона от общината в Дупница
© Novini.bg/ Canva

Община Дупница можеше да изгуби 100 000 лева от своя бюджета, ако в последния момент не беше разобличен опит за финансова измама. Схемата на пръв поглед изглежда елементарна, но се оказва, че успехът ѝ е бил въпрос на часове. В крайна сметка с помощта на няколко институции измамата е осуетена.

Всичко започва, когато в община Дупница получават електронно писмо на една от пощите си.

„Получен е имейл с уведомление, че е променена банковата сметка на контрагент, с който община Дупница има договорни отношения. Бих казал, че това е опит да се пробва системата. Неприятен инцидент, който, след извършената вътрешна проверка, разпоредена от мен, показа, че има недоглеждане”, каза Първан Дангов, кмет на Дупница.

Опитаха да източат крупна сума от бюджета на Община Дупница

Фалшивият имейл е от името на фирма, която изпълнява задължения по закона за управление на отпадъците. След като в него е посочена информация, че банковата сметка на фирмата е променена, от община Дупница задействат процедура по превод на парите. Но мошениците допускат грешка, която блокира измамата. Банковата сметка, по която е трябвало да бъдат отклонени 100 000 лева се оказало, че е запорирана.

„Можеше да стане по-голяма беля. Когато от банката сигнализираха и проведох телефонно обаждане с шефа на фирмата, с когото предишното ръководство е работило, той каза, че няма такова нещо, тоест искането за промяна на сметката не е негова инициатива”, поясни кметът. Според него човекът или хората опитали да отклонят общинските пари, са били предварително добре подготвени с информация.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
952 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.23 | 12:36

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини