Майстори дават адреса на крадци срещу 30% “комисионна”

  • 19 юни 2024 17:11

  • 7798
  • 1
Майстори дават адреса на крадци срещу 30% “комисионна”
© pixabay

Екип от техници се оказа свързан с две големи кражби, станали само през няколко дни в София-област. При първия удар в Костинброд крадци отмъкнаха над 186 000 лв. и злато за още 40 000 лв. Обирът станал по обяд на 10 април.

Бандитите разбили балконската врата на къщата, в която живеели брат и сестра, и започнали да вършеят из първия етаж. Оттам отмъкнали 5000 паунда, 11 000 лв., 1000 долара, 7000 евро, таблет “Самсунг” и 10 часовника от средно скъпа марка. След като обрали ценностите на мъжа, който е на 69 г., апашите се качили на втория етаж. Там тършували из спалнята на жената, съобщава 24 часа.

В каса, която разбили, намерили 60 000 евро, 25 000 лв., около 500 грама злато и часовник от луксозна марка. Най-евтиният модел от нея се продава нов за около 20 000 лв.

Община Нова Загора: Пазете се от измамници при ремонта на покриви

Дали заради голямата плячка или друго, но бандитите били невнимателни. Оставили твърде много следи и само за 2 дни криминалистите стигнаха до тях. Оказа се, че кражбата е дело на Николай Илиев-Големия Понти и Николай Сакалиев-Каската. Докато те бяха в ареста обаче, в Божурище се случи нов обир, отново на къща, ремонтирана от същия екип. И този път бандитите влезли през терасата, но на втория етаж. Действали в нощта срещу 15 април.

Задигнали 21 000 лв. от касата, а от помещения в къщата откраднали два къртача, куфар с акумулаторни инструменти, 8 мъжки и 4 дамски часовника на обща стойност около 12 000 лв., нивелири, перфоратори, паспорт, ключове за 2 коли “Пежо 206”, кожено яке, зимно яке, около 150-200 г сребро и злато.

Бандитите откраднали и един Мерцедес Е класа и един Мерцедес GL класа. Стойността на колите е над 120 хил. лева. Престъпниците не са използвали ключове, които хората са оставили в жилището. Затова се предполага, че поне единият от тях е автокрадец.

Групата му работи с още няколко крадци, така че не е изключено обирът да е бил планиран, преди Каската и Понти да попаднат в ареста. Всъщност само седмица преди кражбата в Костинброд заедно с двамата бе задържан и Пепи Тапата. Тримата се оказаха с белезници на ръцете заради обир на златарско ателие. Хванати дни след удара и макар криминалистите да откриха техника за заглушаване на алармата, нямаха други доказателства и ги пуснаха без обвинения.

При разследването на двете кражби в София-област полицаите питали жертвите за това кой е бил в домовете им в последно време. Така се натъкнали на данните за общите водопроводчик и техници. Тримата са разпитани и са отрекли да имат нещо общо. Възможно е неволно да са се изпуснали пред някой, който да е казал на бандитите какви удари могат да направят.

За подобна информация крадците плащат между 15 и 30% от задигнатото. Понти е от бандитите, които действат именно така. Стар крадец, той не се притеснява дори да се спусне с алпинистко въже от 11-ия етаж, когато знае, че го очаква прилична плячка. През 2023 г. например го хванаха да краде от апартамент на 10-ия етаж на сграда. Дотам се спуснал по въже от жилище на горния етаж.

За тази кражба информацията на мъжа бе именно от майстор, който правил ремонт и след като неволно повредил долния апартамент, видял, че хората са заможни. Разказал на Понти, а бандитът го убедил да го пусне. Заедно с партньорите си Каската и Цецо Фитнеса нагласили техниката. Понти се спуснал пръв. Бандитите обаче били задържани в жилището. Тогава

Понти се съблякъл гол и легнал в спалнята. Опитал да убеди полицаите, че това е неговото жилище. Именно затова и прякорът му е Понти - има навика да пунтира.

Сега полицаи се притесняват, че макар да може да лежат в ареста по 8 месеца, преди делата им да са вкарани в съда, Понти и Каската ще се окажат на свобода след не повече от 60 дни. Особено силно е съмнението за Понти, който вади медицински свидетелства, че страда от различни болести. Междувременно се търсят и други улики, които да посочат има ли връзка между двата големи обира в София-област, или е съвпадение. Проверяват се алибитата на Тапата и Фитнеса, който също като Понти е опитен в кражбите на коли.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7798 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.19 | 21:49

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини