Защо BG Alert не бе задействана преди земетресението в Пловдив и Асеновград

  • 18 юни 2024 14:00

  • 2499
  • 2
Защо BG Alert не бе задействана преди земетресението в Пловдив и Асеновград
©

Системата BG Alert не е била задействана преди земетресението в Асеновград снощи, съобщи за БНР Александър Джартов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението". Той обясни, че получените снощи съобщения на мобилните телефони са от платформата на Гугъл за известяване:

"BG Alert не беше задействана предвид факта, че тя е предназначена да известява в случаите, в които имаме предварителна информация, че предстои да се случат определени събития или явления. Земетресенията не са сред тези събития, те не подлежат все още на прогнозиране, така че системата не беше задействана. Възможно е гражданите да са получили особено тези, които използват устройства с операционна система Андроид, съобщения от Гугъл. Те се развили функционалност, която позволява, когато на множество устройства бъде засечено движение или вибрация на база на съответните алгоритми, да бъдат известени, че всъщност се случва земетресение", посочи той.

Джартов допълва, че системата BG Alert може да бъде използвана само в случаите, в които може да се прогнозира явление, има предварителна информация, че се случва или предстои да се случи някое явление.

След земетресението в Пловдивско: Не всички телефони на хората са получили предупреждение за труса

Последвайте канала на

Десислава Станева
2499 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.19 | 07:51

2
И да имате информация, пак ще намерите причина да не работи. Само на мен ли ми писна от пране на пари и лъжи? .... Риторичен е.

2024.06.18 | 17:30

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини