Повече от 350 предмета с белези на културно-исторически ценности са иззети във Варненско

  • 07 юни 2024 14:50

  • 488
  • 1
Повече от 350 предмета с белези на културно-исторически ценности са иззети във Варненско
© Булфото архив

Общо 354 предмета с белези на културни ценности - голямо количество монети, украшения, керамични съдове, детайли от антична колесница и други артефакти, са открити и иззети във Варненско, съобщиха от прокуратурата.

От държавното обвинение допълват, че ръководят досъдебно производство за откритите в частни домове предмети. Установена е съпричастността на петима мъже към деянието и те са привлечени към наказателна отговорност за две престъпления – участието им в сговор за извършване на престъпления в страната и чужбина и за държане на археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по надлежния ред.

Специализираната операция е проведена на 5 юни 2024 година от служители на териториалната структура на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" във Варна. Претърсени са общо седем адреса в селата Гроздьово, Дъбравино, Нова шипка и Горен чифлик. За намерените предмети е назначена експертиза за датирането им. Открити са също и 12 детектори за метал и сканираща техника.

Разбиха група иманяри, иззеха тракийски шлем и антични златни накити

На петимата задържани е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 10 000 лева.

Припомня се, че в началото на миналия месец в Шуменско бяха открити и иззети 82 предмета с вид на културно-исторически ценности, сред които монети.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
488 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.07 | 18:55

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини