Измамници пробутват стари билети по автогарите

  • 03 септември 2012 07:58

  • 639
  • 0
Измамници пробутват стари билети по автогарите
© Булфото

"Извинявай, батенце, може ли да ми дадеш използвания билет?" Вероятността този въпрос да е отправен към вас е доста голяма, ако току-що сте пристигнали на автогарата във Варна или Бургас, пише "Стандарт".

Повечето българи без да се замислят, се разделят с използвания автобусен билет, тъй като хартийката вече е безполезна. Тарикатите обаче не спят и отдавна са намерили приложение на старите билети - просто ги продават на неориентирани туристи, примамени от възможността да закупят пропуск на половин цена. Така, ако например пристигате от София във Варна и подарите на момчетата от автогарата билета си, за който сте броили 30 лева, те светкавично ще го пробутат "само" за 15 лева на някой турист.

"Постоянно го правят, туристите въобще не се усещат. Само измамниците да не влизат в заведението, това ме интересува", коментира работник от капанче за бързо хранене в чакалнята на автогарата във Варна. Всъщност туристите наистина са лесна плячка, тъй като автобусните билети представляват една голяма касова бележка, изписана изцяло на български. Вероятността даден чужденец да се ориентира в информацията на билета никак не е голяма. Освен това измамниците, "просещи" билети, никак не изглеждат окаяно, даже напротив - те са най-често приветливи и добре облечени младежи.

Понякога се движат и по двойки момиче - момче, хванати за ръка, което ги прави още по-чаровни и симпатични. Измамата обаче е активна само ден за ден, тъй като туристите лесно могат да видят, че датата на билета е вчерашна. Това прави битката за хартийките особено настървена. Ако подминете първия симпатяга, поискал ви билета, то няколко метра по-надолу ще чуете абсолютно същия въпрос. Така измамниците успяват да наберат внушително количество "стока", която носи печалба буквално от нищото.

Туристите пък разбират, че са измамени чак когато тръгнат да се качват на автобуса, а това може и да е след часове - достатъчно време "първата смяна" тарикати да е свършила работа и вече да е далеч от автогарата. В крайна сметка за повечето летовници у нас 15 загубени лева не са  сериозен финансов проблем, но чувството, че са били изиграни, може и да редуцира желанието им да се върнат следващата година отново. Ако към всичко това добавим мръсните и неорганизирани автогари и купищата просещи роми, то картинката излиза далеч извън розовите оттенъци.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
639 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини