Източник на Би Би Си: Ружа Игнатова може да е плащала на Таки до 100 000 евро на месец за защита

  • 03 юни 2024 12:39

  • 2905
  • 1
Източник на Би Би Си: Ружа Игнатова може да е плащала на Таки до 100 000 евро на месец за защита
© Novini.bg/ Canva

Български източник, близък до Ружа Игнатова, е разказал пред Би Би Си, че криптокралицата може да е плащала на Таки до 100 000 евро на месец за защита.

Изпълнителният директор на фалшивата криптовалута OneCoin Ружа Игнатова е най-издирваната жена от ФБР. Тя открадна милиарди, след което изчезна. Нови доказателства разкриват какво може да се е случило.

Търсенето на Ружа Игнатова претърпява неочакван обрат, когато се появява информация, според която тя е била убита.

Дубай и милионите на Ружа Игнатова: една любовна история

Изчезнала ли е, или е убита?

Ричард Райнхард, който започна разследването на OneCoin за Службата за вътрешни приходи на САЩ заедно с ФБР, каза пред Би Би Си за ключов герой, когото разследващите никога досега не са назовавали публично.

Би Би Си разбира, че Христофорос Никос Аманатидис, известен като Таки, е човекът, на когото е възложена ролята да пази Ружа Игнатова.

Това съвпадна с предишна информация - САЩ казаха през 2019 г., че шефът на охраната на Игнатова е основна фигура на организираната престъпност в България, но не го назоваха.

„Имаме доказателства, че един много значим, ако не и най-водещите наркотрафиканти на всички времена в България, е бил тясно свързан с OneCoin – служил е като лична охрана на Ружа Игнатова“, каза Райнхард.

Изтекли документи на Европол, видяни от Би Би Си, показват, че преди Игнатова да изчезне през 2017 г., българската полиция е установила връзки между нея и Таки. Според тях полицията е заподозряла Таки в използване на финансовата мрежа на OneCoin за пране на приходите от трафик на наркотици.

„Единственият човек, който може да я защити от всички тези разследвания, включително и от чужди агенции, беше Таки“, е коментирал пред британската телевизия бившият зам.-министърът на земеделието Иван Христанов.

Би Би Си е отправила запитване до българското правителство относно обвиненията за корумпирани служители. Не е бил получен отговор. Прокуратурата в София казва, че „не прикрива престъпления и лица, които евентуално са извършили престъпления“.

Сега се смята, че Таки живее в Дубай, където Ружа Игнатова е купила луксозен апартамент. Смята се, че двамата са били в близки отношения, като той е бил кръстник на дъщеря ѝ.

Български източник, близък до Ружа Игнатова, каза пред Би Би СИ, че тя може да е плащала на Таки до 100 000 евро на месец за защита.

Изглежда има и други финансови връзки между Игнатова и Таки. В документите на Европол се споменава сложна сделка за продажба на парцел на българското Черноморие, който свързва една от компаниите на Игнатова със съпругата на Таки.

Според Димитър Стоянов от „Бърд“ полицейски доклад разкрива, че Игнатова се е превърнала в задължение за Таки, който е искал да премахне връзките с OneCoin. Според източниците сред тях е Красимир Каменов, известен като Къро, издирван от Интерпол за убийство.

В документа полицейски информатор разказва подробности как е чул зетя на Таки пиян да казва, че Игнатова е била убита по заповед на Таки в края на 2018 г., а тялото ѝ е разчленено и изхвърлено от яхта в Йонийско море. Стоянов твърди, че тази теза е „много, много възможна“.

Стоянов обяснява, че Къро е чул Таки да обсъжда престъпния си бизнес пред Игнатова и когато Къро предизвикал Таки дали трябва да прави това, Таки отговорил: „Не се притеснявайте, тя е като мъртва“.

Къро също твърди, че е говорил с ЦРУ за Таки, включително за твърдението, че Таки е поръчал убийството на г-жа Игнатова. Източници, близки до Къро, потвърдиха пред Би Би Си, че тази среща се е състояла в края на 2022 г.

"Монд": Изтекли дубайски документи разкриват инвестиции в Дубай на Ружа Игнатова

През май 2023 г. Къро беше убит в дома си в Кейптаун, заедно със съпругата си и още двама, които работеха за него. Южноафриканската полиция все още издирва убийците.

Таки никога не е бил арестуван по обвинения, че е убил Ружа Игнатова. Тялото ѝ никога не е намерено и следователите казват, че нямат достатъчно доказателства, за да го преследват.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2905 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.03 | 15:02

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини