Децата-герои от Лим ни накараха да се смирим, споделя почернен родител

  • 04 април 2024 10:58

  • 776
  • 0
Децата-герои от Лим ни накараха да се смирим, споделя почернен родител
© БНТ

Всички деца, които са загинали в река Лим са герои, те ни обединиха и смириха. Това каза преди началото на заупокойната литургия в Свищов Георги Манзаров, баща на Юлиан, момчето, което губи живота си пред 20 години, докато се опитва да помогне на други деца, попаднали във водния капан.

"Всяко дете е направило крачка встрани, за да може неговото другарче да бъде спасено. Всички деца са герои. За 20 години се научихме да живеем така. Всяка година на 4 април сме тук, всяка година сме в Черна гора, всяка година изказваме благодарност на хората, макар, че нашите деца не бяха спасени. Но благодарим на спасителите и на хората от Черна гора. Да не забравяме, че катастрофата донесе и сякаш едно помирение на Балканите. 7-8 години след войната мюсюлмани, християни, католици, тези деца сякаш смириха нашите общества, смириха всички, които воюват", каза Георги Манзаров пред БНТ.

Навършват се 20 години от трагедията в река Лим

Близките на загиналите деца почитат паметта им с литургия и панихида в изградения от фондацията „Ангели от Лим“ параклис „Свети Дух“ на гробищата в Свищов.

"Родителите от фондация "Ангели от Лим" ни обедини съдбата, Господ , децата ни обединиха. Ние сме на различно интелектуално, материално, духовно ниво, но се обединихме заедно и ето 20 години ние съществуваме. Смъртта на нашите деца е осмислена и доведе до това, че нашето общество трябва да обърне внимание на децата си, защото никой не знае какво утре може да се случи с тях", каза още Георги Манзаров.

Всяка година почернените родители от името на фондацията с техните лични средства разпределят стипендии на талантливи деца или подпомагат деца в семейства със затруднено финансово положение.

"Нас ни тормози това, че с лека ръка позволяваме да загиват нашите деца. Позволяваме като общество да гинат не само в катастрофи, но и с наркотици и с всякакви такива неща. Възпитанието на нашите деца липсва и ние като родители това нещо го позволяваме. Смятам, че това е едно престъпление на нас - големите към нашите деца. И това след време ще даде отражение какво общество изграждаме."

Последвайте канала на

Росица Валентинова
776 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини