МВР е по петите на петима свирепи убийци като Илиян Тодоров от „Соло“

  • 15 март 2024 13:28

  • 1014
  • 0
МВР е по петите на петима свирепи убийци като Илиян Тодоров от „Соло“
© Bulfoto

МВР издирва още 5 убийци като Илиян Тодоров от „Соло“. Освен че се търсят в България, за осъдените са издадени европейски заповеди за арест и червени бюлетини на Интерпол.

В списъка са убийците на студента Стоян Балтов, ликвидиран пред дискотека „Амнезия“, както и терористите от атентата в Сарафово Хасан ел Хадж Хасан и Мелиад Фарах.

Това заяви пред „Телеграф“ шефът на сектор „Издирване“ в Главна дирекция „Национална полиция“ главен инспектор Стефан Джолев.

Търсенето на Илиян Тодоров продължи цели 12 години, преди той да бъде екстрадиран у нас от Ташкент.

В момента в полезрението на сектора е и случаят с изчезналата 17-годишна Ивана.

Един от големите проблеми при издирването на убийци е, когато те изчезнат зад граница и започнат да променят външния си вид, както правеше Илиян от „Соло“. Предполага се, че по същия начин действат и Вили Георгиев, и Светлозар Стоилов, осъдени на по 18 г. затвор за убийството на студента Стоян Балтов. Кървавата разправа се разигра на 5 декември 2008 г. пред бившата дискотека „Амнезия“.

Двамата издирвани и третият им съучастник - Александър Георгиев, нападнали момчето и започнали да му нанасят жестоки удари в главата и тялото. Жестокостта била толкова голяма, че Стоян издъхнал от тежките контузии.

Бащата на убития Кирил Въжаров с нови подробности около делото "Соло"

Преди години Вили беше за кратко задържан в ЮАР, но след това освободен въпреки червената бюлетина. Южноафриканската република е една от тези, които нямат споразумение за съдействие с Интерпол.

16 г. след злокобното убийство нито една държава не е засякла Светлозар, макар и с променена външност. Всяка година Александър подава молба за предсрочно условно освобождаване от затвора, но магистратите му отказват.

“Такива случаи са предизвикателство, особено тези, при които осъдените се укриват успешно в чужбина. Тогава ползваме контакти с партньорите. Всеки случай е сам за себе си, но дори да изглежда безнадежден, може да излезе следа и да започне да се разплита кълбото.

Най-трудно се откриват хората, които имат големи финансови възможности”, категоричен е шефът на сектор „Издирване“. Пример в тази посока е кокаиновият крал Евелин Банев - Брендо.

Трудно и сложно се издирват и деца. Последният случай, който разтърси цяла България, е със 17-годишната Ивана от Дупница, която мистериозно изчезна на 22 февруари след подозрения за тормоз в училище. До момента от нея няма и следа.

Кметът на града Първан Дангов сподели вчера, цитиран от бТВ, че тя най-вероятно е зад граница и по тази версия се работело от самото начало.

„По случая с Ивана бяха получени множество сигнали, но нито един не се оказа от естество, което да ни доведе до успешен край. Имаше и такива, които звучаха очевидно неверни, като този, че е намерен телефонът й, а той в същото време беше вече в полицията“, обясни шефът на сектор „Издирване“. По думите му някои места били проверявани дори по 3-4 пъти, но не били открити следи от детето.

„Този случай е взет много присърце от нас. Всеки ден командироваме служители от ГДНП в Дупница. Непрекъснато обсъждаме с колегите нови действия, които да разширят възможността да доловим следи“, допълни Джолев. Той апелира всички хора от града и околностите на Дупница да прегледат записите от камерите си от фаталния 22 февруари следобед, дори да им се струва, че няма да открият нищо на тях.

Мистерията се заплита: Какво знаем и какво не за изчезването на Ивана от Дупница

„Полицията няма капацитет да свали и да изгледа камерите от всички градове в България. Имаме нужда от подкрепа и помощ от обществеността, Затова апелирам и чрез вас“, заяви шефът на сектор „Издирване“.

За да се запознае с хода на издирването, в ОДМВР-Кюстендил вчера отиде и вътрешният министър Калин Стоянов, където директорът на дирекцията Светослав Григоров му докладва за ситуацията.

Всеки ден в МВР се подават сигнали за изчезнали деца. Някои са избягали от дома си, други от социални институции. От силовото ведомство обаче са категорични, че в 99% от случаите хлапетата биват издирени почти веднага. Единици били тези като Ивана, които толкова дълго да бъдат в неизвестност.

Интерпол издирва 7 български деца с жълта бюлетина. Това означава, че са обявени за безследно изчезнали. Според издирващи обаче при тези случаи се касае за т.нар. „родителско отвличане“.

При тях най-често майката или бащата са чужденци и са извели детето си нелегално от България без разрешението на другия родител. Сред обявените от Интерпол малчугани повечето са със снимки от 5-6-годишни, а в момента реалната им възраст е 15-16 г.

Нито един сигнал къде се намира Пламен Галев не е постъпил в МВР след смъртта на Ангел Христов. Това потвърди шефът на сектор „Издирване“ в ГДНП Стефан Джолев.

По думите му през годините са постъпвали оперативни сигнали, но от миналата година, когато Геле почина на територията на България, не е имало. „Няма сигнал, който да не е проверен в детайли. Не пренебрегваме нищо”, допълни Джолев. На въпрос за изчезналия кокаинов крал Евелин Банев-Брендо той също потвърди, че към момента няма данни къде се укрива. „Три държави - България, Румъния и Италия, полагат усилия в издирването му.

У нас присъдата му бе най-ниска. Към момента обаче няма резултат, което означава, че той се укрива успешно, и то не само от правосъдието на страната ни”, категоричен беше Джолев.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1014 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини