Директорът на ГДБОП: Лицето, заплашвало съдия Цариградска, отправя заплахи и към Мария Габриел

  • 27 февруари 2024 08:34

  • 13506
  • 20
© Нова телевизия

В периода февруари-март 2022 г. са постъпили пет сигнала срещу  Мартин Божанов - Нотариуса. Тогава министър е Бойко РашковБойко РашковРашков е роден на 28 септември 1954 г. в с. Огняново, област Благоевград. Завършва право в Софийския. Тези сигнали са от Антикорупционния фонд, три от Адриана Симеонова, както и от настоящия съпруг на Симеонова. Търговия с влияние, имотни престъпления, принуди и заплахи от Божанов и от групата, която той ръководил. И по петте сигнала е извършена обстойна проверка. Всички събрани материали са предоставени на СГП. Това заяви Явор Серафимов, директор на ГДБОП, в ефира на Нова.

Всичко по темата:
Убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и трусовете в съдебната система 278

„Установена е принуда спрямо съдия Владислава Цариградска. Установили сме т.нар. имотни измами – това е била основната дейност на групата. Това, че в ГДБОП е постъпил сигнал едва през 2022 г., не значи, че в МВР не са получавани сигнали. Не сме работили по магистрати. ГДБОП няма право да работи по магистрати. Единствено КПКОНПИ има право да се занимава с корупция”, коментира той.

„Ние стигнахме до имена на магистрати, немалко на брой – прокурори и съдии, които се споменават в сигналите до нас. Добрите познанства на Божанов с тези лица е подпомагало изхода на дела. Намерили сме жертви на такива престъпления, които също са дали показания. Всичко като информация е предадено на прокуратурата.”, каза още Серафимов.

Той уточни, че гръцките бизнесмени са подали сигнали през март 2022 г.: „В тях се сочат проблеми със своите комшии. Нито в сведенията на гръцките бизнесмени, нито в тези на адвокатите му са споменавани имената на Божанов или на групата на Нотариуса.”

По думите му е възможно в ГДБОП Нотариуса да е имал контакти, но няма данни за изтичане на информация. „Гергана Божанова, съпругата на Нотариуса, е назначена с конкурс в ГДБОП. Лицето се е явило на конкурс, обявен за позиция „Разследващ полицай в ГДБОП”. Една от позициите, която е спечелила тя, е именно такава. След проучване за достъп до класифицирана информация, на нея ѝ е отказан достъп – не е споделила притежавани имоти, автомобили и други обстоятелства, свързани с имотното ѝ състояние. Със заповед на тогавашния директор Калин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните е потвърден този отказ. Бойко РашковБойко РашковРашков е роден на 28 септември 1954 г. в с. Огняново, област Благоевград. Завършва право в Софийския прекратява трудовите ѝ отношения, но съдът я връща на работа.”

"Законът казва смърт за вас": След убийството на Нотариуса - серия от заплахи срещу съдии в Плевен

Относно заплахите към съдия Цариградска, Серафимов обяви: „Получили сме мейлите със заплахи към съдия Цариградска. Последните седмици зачестиха такива заплахи, както и към Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова и други публично известни лица, министри. Считаме, че всички сигнали се подават от едно и също лице. Имаме предположение кое е това лице – Червеният пират, така се е кръстил български гражданин, който успява да се добере до адресите на публични лица, отправя бомбени заплахи към училища. Считаме, че скоро ще бъде установено това лице. Може би става въпрос за психически неуравновесен човек, скитник.”

Той обяви, че при сигнал към Петър Петров – Пепи Еврото са установени имена на няколко магистрати: „Те са на различни нива – Районна прокуратура, Градска, дори Специализираната прокуратура. „SS клуб” се е посещавал от различни хора. Излязоха снимки на Борислав СарафовБорислав СарафовБорислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София.   През 1987 г. завършва 27 ЕСПУ „Акад., показващи, че е посещавал клуба редовно.”

„Нямам информация Пепи Еврото да не е сред живите. Предполага се, че е жив и е напуснал България по нелегален начин – вероятно с фалшиви документи. Предполагаме, че е в съседна държава на Балканите. Според нас няма връзка между „SS клуб” и клуба „Осемте джудета”. Връзката между двете е само Любена Петрова”, каза още той.

"Именно в "клуба на осемте джуджета" са проведени срещите. Там господин Златанов е бил заведен от негови познати, за да се срещне с Петьо Петров. Той е бил посредникът. Нямам данни с кой друг се е срещнал, но самия Златанов е казал, че там е виждал различни хора, които чакат едва ли не на опашка, за да им бъде помогнато за различни проблеми. Входа на тази проверка самият Петров също е бил призован и се е явил като свидетел и е дал сведения. Материалите по проверката са изпратени във ВКП през януари 2020 година. След това нямаме информация какво е станало по-нататък. Като цяло самата прокуратура е длъжна да ни уведоми къде се намира нашия сигнал. В случая това не е направено. Има случаи, в които движението на сигналите се проследява лесно. Но има и други, в които прокурорът вероятно може да е забравил", посочи шефът на ГДБОП.

През 2021 година в ГДБОП е получен сигнал за търговия с влияние, подаден срещу Петър Петров по прякор Пепи Еврото. "През ноември 2021 година в ГДБОП е получен сигнал от Антикорупционния фонд. В него са посочени данни, касащи обвързаността на бивши и настоящи служители на МВР с охранителната фирма "Делта Гард". Бих определил сигнала като многопластов, с различни сюжети в него. Един от тях е историята около Илия Златанов, собственикът на "Изамет", който е осъществил контакт с Петър Петров. Според Златанов Петров е бил добре запознат с обстоятелствата около делото срещу неги и срещу немалък хонорар му е обещано да си възвърне собствеността върху отнети имоти", допълни още директорът на ГДБОП.

 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
13506 20

Свързани новини

Коментари 20

Добави коментар

2024.05.25 | 09:41

20
❤️ Г­о­р­­­е­­щ­и­­ ­­м­­­о­м­­и­ч­­­е­­­т­­­а­­ ­в­­­и­ ­­­о­­­ч­а­­к­в­­­а­т ­­-­­­ X­1­8­.­­F­­U­­­N
ШЕ ВИ ЕВА МАЙКАТА МРЪСНА

2024.02.28 | 03:04

19
КО ПЕЛЕТА МРСЪНИ БЪЛГАРСКИ!
КОКОР ПЕ ДЕРАСТА

2024.02.28 | 03:03

18
ДЕТО СЕ ПРАВИ НА МИНИСТЪР, ЩЕ ГО СПУКАМ ОТ БОЙ В МИНИСТЕРСТВОТО У КАБИНЕТА! АКО НЕ СИ ПОКАЖЕ ДИПЛОМАТА! :) И ПЕ ДЕРАСТА РАДЕВ ЩЕ ДОЙДА И ЩЕ ГО ПРЕ БИЯ ОТ БОЙ ТОЯ СЕЛСКИ ЛАЙ НАР! В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО!
По полека

2024.02.27 | 10:55

17
Смешник.

2024.02.27 | 10:48

16
Нотариуса не е сам те са цяла дружина,и всички са над него
Тралала

2024.02.27 | 10:34

14
Колко смешно. Колко плоско. Позор. Червения пират. Клошар. Ха, ха, ха.Това сериозно ли е. Как този пират се сети за съдия Цариградска. И какъв му е мотива. Смешно е, даже плачевно.

2024.02.27 | 10:36

15
Липсва интелектуален капацитет на всички нива в службите.

2024.02.27 | 10:16

13
ОПИТИТЕ ДА СЕ ПРОВОКИРА СЪЧУВСТВИЕ КЪМ МАРИЯ ГАБРИЕЛ ВОДЯТ КЪМ НАЧАЛСТВОТО НА ГЕРБ

2024.02.27 | 10:15

12
гдбоп може да си измисли всичко и да заблуждава обществото

2024.02.27 | 10:05

11
РЕФОРМИ В СЛУЖБИТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО

2024.02.27 | 10:05

10
ГЛУПОСТИ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини