Какво е състоянието на последните жертви на домашно насилие в Русе

  • 15 декември 2023 08:24

  • 1036
  • 1
Какво е състоянието на последните жертви на домашно насилие в Русе
© Кадър - Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

Представители на организации за борба с домашното насилие коментираха в ефира на Нова телевизия зачестилите случаи в Русе на малтретирани жени. Само за два дни две русенки бяха насилени от мъже. 39-годишна маникюристка  беше простреляна от мъжа, с когото живеела, в корема. Състоянието ѝ е тежко. Кампанията за кръводаряване продължава. В четвъртък сутринта друга жена беше пребита от свой познат и също е в тежко състояние в болница с множество фрактури.

Доскоро крайдунавският град бил „оазис” за домашното насилие. По думите на Милена Попова от „Сороптимист интернешънъл” – Русе вече има 97 заведени дела. Може ли обаче да се осъществи превенция наслучаите? „Първият сигнал е ревността и на всяка жена трябва да ѝ светне лампичка, че може да последва тормоз”, заяви Милка Трифонова от „Зонта клуб-Русе”.

Втори ден продължава събирането на кръв за простреляната Яница от Русе

Два от общо 12-те центрове за защита на жертви на домашно насилие се намират именно в Русе. Те оказват и подкрепа, предлагат и подслон за тормозени жени. Според адвокат Николай Братованов промените в закона вече дават резултат. „Отпадането на условията за системност и повтаряемост дават възможност за навременна и ефективна защита”, твърди юристът. По думите му обикновено жертвите подценяват първите симптоми на зараждащата се агресия.

Последвайте канала на

Калина Христова
1036 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.15 | 11:53

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини