Син на бивш кметски наместник е задържан за отглеждане на марихуана

  • 08 декември 2023 21:14

  • 6380
  • 0
Син на бивш кметски наместник е задържан за отглеждане на марихуана
© Pixabay

Син на бивш кметски наместник в бургаското село Смолник е задържан като организатор на престъпна група, разпространявала марихуана в цялата страна.

Отглеждана е в селскостопански постройки. В ареста е още един от групата, трети се издирва с международна заповед за арест. В селото, което няма много жители, не коментират случая.

Марихуаната се е произвеждала и отглеждала, тук, в карнобатското село Смолник. 45-годишният Кирчо Делев, който е организатор на престъпната група, се е ползвал с уважение сред местните хора, тъй като е син на бившия кметски наместник на населеното място.

Семейството притежава множество земеделски земи, селскостопански постройки и такива, в които се отглеждат животни, като тази и именно тук се е отглеждала продукцията, след което се е пакетирала и пласирала.

Мъж отива на съд във Варна за отглеждане на марихуана

Наркооранжерията е близо до язовира в селото, откъдето е напоявана марихуаната. До нея се стига по трудно проходим път, а наоколо няма хора, тъй като селото е почти обезлюдено. Разследващите са следили престъпната група почти година.

"По-активни стават през пролетно-летния сезон, месец май. Тогава започва това засаждане и отглеждане на наркотичното вещество. Начина на предаване на наркотичните вещества никога не става лично, лидерът на групата използва други участници и лица, на които има доверие", заяви Ради Пенев, началник на ГДБОП-Бургас.

При акцията са открити само 4 килограма от наркотика.

"Само за последния месец от страна на престъпното сдружение са били разпространени още 5 кг. По цени на свободния пазар цената е приблизително около 1 млн. лева", допълни Георги Чинев, ръководител на Окръжна прокуратура-Бургас.

Задържаните са криминално проявени.

"Хулиганство, нанасяне на телесни повреди, не мога да ви ги изредя, тъй като за единия е 5 страници справката за криминално прояви в годините назад", коментира Ангел Георгиев, наблюдаващ прокурор.

Полицията в Хасково иззе над 5 кг марихуана от жилища на криминално проявен

При друга акция на полицията в Бургас отново свързана с наркотиците, от два магазина са иззети близо 200 ел. цигари, съдържащи "хексахидроканабинол".

"Това вещество е синтетична алтернатива на веществото, което го има в марихуаната. Марихуана е като мит за младите хора, че е по-лекият наркотик, който не ни води до пристрастяване. Синтетичната му версия, особено в ел. цигари, търговците мислят, че е легално, но от миналата година от първото заседание на Националния съвет по наркотични вещества, тогава беше под наблюдение, а вече е и в забранителния списък", добави Росица Димова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества в Бургас.

"Твърде вероятно е, в случай че водач на лек автомобил бъде тестван за употреба на наркотици или упойващи вещества, пробата да е положителна, от тук вече да последва пълния механизъм, свързан със задържането му за 24 часа, образуването на производство и изземването на автомобила", каза още Цветелина Рандева, говорител на ОД на МВР-Бургас.

Въпреки това такъв тип електронни цигари продължават да се продават в интернет и се рекламират като легални. А заради това, че веществото е създадено изкуствено може да причини тежки заболявания, казват специалистите, пише БНТ. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
6380 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини