70% от насилниците посягат не заради ревност, а за да контролират жената

  • 30 ноември 2023 15:53

  • 441
  • 1
70% от насилниците посягат не заради ревност, а за да контролират жената
© pixabay

70% от случаите на насилие над жени не са нито от ревност, нито от алкохол или наркотици, а заради контролиращо поведение. То е водещо в основата на домашното насилие и едва след него са останалите причини, съобщи в Бургас председателят на асоциация „Деметра" Диана Видева преди старта на Кръгла маса по проблемите на домашното насилие.

В същото време, според европейски статистики, и у нас и в другите европейски държави, 41 % от жертвите на насилие оттеглят жалбите си. „Много са причините – психологически, свързани с динамиката на взаимоотношения между жертвата и насилника, липса на достатъчно доверие в институциите. Много е трудно жертвата сама да премине пътя до финала, до присъдата за насилника. Затова са важни подкрепящите програми, които предлагаме както за пострадалия, така и за насилника", допълни Видева, цитирана от 24 часа.

Тя припомни, че в момента се изготвя координационен механизъм за защита на жертви от насилие, в което участват различни институции. Видева разказа, че сигналите за домашно насилие рязко скочили от август т.г., когато заради нарязаната Дебора от Стара Загора България се вдигна на мирен протест и спешно бяха приети изменения в Закона за защита от домашно насилие.

СОС реши: Четири болници в София ще съдействат при съмнения за домашно насилие

60 са образуваните досъдебни производства за домашно насилие само за първата половина на годината в ОД МВР Бургас, при 87 за цялата 2022 г. В пъти са скочили досъдебните за причиняване на телесна повреда в условията на домашно насилие. Те са 107 за първите десет месеца на настоящата година, при 33 за миналата и 30 за 2021 г. Скачат и издадените заповеди за защита. От януари до края на октомври т.г. са издадени 282, 36 са задържаните, съобщи комисар Марин Димитров, началник на Охранителна полиция и КАТ.

36 пък са задържаните през тази година за неспазване или нарушаване на заповед за защита.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
441 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.30 | 16:20

1
Знаете ли, че 74% от заседналите хора развиват хемороиди и те също могат да бъдат причинени от бременност, затлъстяване и генетика. Малко се говори за това, но на практика е масово заболяване, но има решение.-----> mub.me/hemoferon

Добави коментар

Водещи новини