„Усетих, че ми се пукна главата”: Разкази на потърпевши за полицейско насилие по време на протеста в София

  • 21 ноември 2023 09:08

  • 1290
  • 8
„Усетих, че ми се пукна главата”: Разкази на потърпевши за полицейско насилие по време на протеста в София
© Булфото

На светло започват да излизат все повече случаи на полицейско насилие по време на протеста на футболни фенове в София. Според потърпевши те с нищо не са предизвикали агресията на униформените.

„Бях бит от маскирани полицаи, удариха ме в гръб. Паднах на земята и когато започнах да се изправям, получих удара и усетих, че ми се пукна главата”, разказа репортерът на „Мач Телеграф” Николай Парашкевов, който уточни, че е бил на протеста с бадж.

По думите му много трудно ще бъде доказано, че служител на полицията го е ударил. „Едно от основните неща, които трябва да бъдат питани – защо много от полицаите нямаха отличителни знаци, които да ги легитимират по някакъв начин”, настоява да разбере той.

Марио Сулев беше бит от полицията в бар, в близост до протеста. Той наскоро се прибрал в България и е обиден от начина, по който бил посрещнат. „Бях в заведението, гледахме мача с приятели, около петима-шестима души, когато изведнъж влязоха с палки и сълзотворен газ, караха наред”, обяснява той.

Мъжът стоял в зимната градина, когато бил напръскан със сълзотворен газ още с влизането на униформените. „Не виждах абсолютно нищо. Около мен само чувах: „Не, спрете, спрете”, допълни Сулев.

Разказва още, че отишъл до бара на заведението, за да му бъде оказана помощ след напръскването със сълзотворен газ. „Барманката ми помагаше, когато изведнъж усетих, че ме удрят в гръб с палка. Докато си стоя с ръце на лицето на бара… Чух поредната лъжа, че хората, които са трошили министерството, са били в този бар и затова са влезли и са били. От моите приятели нямаше човек, който да е хвърлил и стотинка дори”, подчерта Марио.

Мъж твърди, че е нападнат без вина от полицаи в нощта на протестите срещу БФС

Според него министърът на вътрешните работи трябва да подаде оставка. На същото мнение е и Парашкевов, който определи поведението на Калин Стоянов, който беше на кино по време на погрома в столицата, като „несериозно”.

„Не може София да гори, в центъра ѝ 6000-7000 души да са в жестоко стълкновение, да летят колчета, бутилки и да горят полицейски бусове, а той да казва, че не намира за странно, че не е бил там. Не може да не е там”, категоричен е репортерът в „Мач Телеграф”.

Сулев заяви, че ако е на мястото на силовия министър, не би се погледнал в огледалото. „И бих подал оставката си веднага”, подчерта той. И уточни, че си е изкарал медицинско и ще си търси правата по съдебен път.

Потърпевшите мъже обясниха, че донякъде приемат тезата на униформените, че няма как в напрегната ситуация да бъде направена разлика между подпалвач и мирен гражданин с бира в ръка, например.

„Казват, че трябва да противодействат на безредиците – добре. Но, когато имаш паднал човек – удари го в крака, в гърба или ръката. Защо трябва да го удряш по главата? Ако мен ме бяха ударили 5 см по-надолу, можеше и да не водим този разговор”, добави Парашкевов, който твърди, че не се е съпротивлявал. Призова потърпевшите да отправят колективен иск.

„Българите сме талантливи. Имаме потенциал и нека развиваме футбола и държавата си, а не да бием хора, които са преценили, че искат да се приберат в родината си и да се развиват тук”, каза Сулев, който наскоро се е прибрал от Швеция.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1290 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Обърка се човекът!

2023.11.22 | 19:54

8
Халката искаше да каже ...
О...

2023.11.21 | 12:25

6
Той имал глава ? !!! Похвално! .......

2023.11.21 | 11:02

5
ДА ИЗЧИСТИМ БОКЛУКА ОТ ПОЛИЦИЯТА!
белгийски, либерален транс джендър

2023.11.21 | 10:53

4
Добре,че не си усетил как ти се разтварят бузите.

2023.11.21 | 10:44

3
И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта. Това е много готино нещо, веднъж опитате ли го, никога няма да съжалявате -------> mub.me/bluex

2023.11.21 | 09:35

1
ДА ИЗЧИСТИМ БОКЛУКА ОТ ПОЛИЦИЯТА!

2023.11.21 | 10:13

2
Трудно се чисти боклука от улицата ,чалга поколението не признава правила и закони ,явно дресировка трябва за вандалите .....

Добави коментар

Водещи новини