Мъж твърди, че е нападнат без вина от полицаи в нощта на протестите срещу БФС

  • 20 ноември 2023 12:16

  • 328
  • 0
Мъж твърди, че е нападнат без вина от полицаи в нощта на протестите срещу БФС
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Нов сигнал за полицейско насилие заради погрома по време на мача България-Унгария. Пред NOVA говори мъж, който не е бил сред протестиращите и случайно се оказал на неподходящото място в неподходящо време.

Мъжът е с три избити зъба и травми по тялото заради удари от полицейски палки. Вече е подал сигнал до прокуратурата за случая.

Адвокат разказа за полицейско насилие над невинни при протеста срещу БФС

Според разказа на Георги Вачев, той е вечерял с приятели, след което е тръгнал към метрото, полицаи го упътват да мине по ул. „Гурко”. Но на пътя му вижда група хора. „Имаше струпване на хора, може би бяха някаква агитка, не знам. При което на кръстовището видях, че идват жандармеристи или полицаи, не съм сигурен. И започнаха  да викат: „Всички на земята”. Аз си вдигнах ръцете, след което ме удариха с палка през устата”, разказва пострадалият. Той добавя, че са последвали няколко удара с палки зад ухото и по ръката му.

Вачев не успява да обясни, че не е протестиращ. По думите му не е провокирал с нищо униформените. „Баща ми е в системата на МВР от 40 години, така че аз имам уважение към тези хора. Както към медицинските служители, тъй като майка ми е мед. сестра. Никога не съм бил задържан”, добавя Вачев.

По думите на пострадалия полицаите променят отношението си след като споменава, че баща му е служител на МВР. Искал е да научи имената на униформените. "Имам чувството, че бяха леко уплашени. Провериха ми личната карта. След като ми върнаха личната карта, поисках имената на този човек, той ми каза, че няма да ги даде и дали ще си ходя или да лягам на земята", каза Вачев. 

След въпрос на NOVA от СДВР не коментираха конкретния случай, тъй като още не са успели да обработят всички сигнали за полицейско насилие във въпросната вечер. Случаят коментираха и от синдиката на служителите на МВР.

"Тези хора, с които е имал сблъсък могат да бъдат установени. Дори в един закон да влезе, че при определени ситуации служителите трябва да имат номер", категоричен бе Валентин Попов, председател на Синдиката на служителите в МВР. 

Според Попов не трябва да се избързва със заключенията - кои от случаите от четвъртък вечер, добили популярност в публичното пространство, трябва да се категоризират като полицейско насилие.

"Имат право в определени условия да го правят, в някои случаи са и задължени. Сега дали са имали право или е надвишаване на правомощия, се установява в хода на проверките. Всеки е невинен до доказване на противното. 

В неделя в ефира на NOVA вътрешният министър съобщи – петима служители на МВР са признали, че „евентуално“ са превишили своите права на протеста. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
328 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини