ГДБОП разби група за данъчни измами, нанесла щети на бюджета за милиони левове

  • 20 ноември 2023 11:29

  • 4745
  • 8
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Съвместна специализирана акция на ГДБОП, НАП и Софийска градска прокуратура доведе до неутрализирането на организирана престъпна група за данъчни измами, която е нанесла щети на бюджета в размер на над 6 млн. лева.

От проведения брифинг стана ясно, че са били претърсени общо 30 адреса на територията на цялата страна. На 14 от адресите са се намирали счетоводни кантори, от които били иззети голяма по обем документация, информация и електронни подписи.

Главният секретар на МВР Живко Коцев разясни пред медиите, че престъпната група, освен с данъчни измами, се е занимавала още и с пране на пари.

Разкриха мащабна схема за данъчни измами с луксозни коли

Акцията се проведе на 16 ноември, когато бяха извършени претърсвания в София, Варна, Пловдив, Бургас, Костинброд и Троян. Иззети бяха множество доказателства като тефтери, записки и компютри. В хода на операцията бяха разпитани 28 лица, допълни главният секретар на МВР.

Явор Серафимов от ГДБОП уточни, че задържаните в акцията са укривали ДДС при вноса на луксозни автомобили.

От прокуратурата поясниха, че става дума за неправомерно приспадане на данъчен кредит.

Предполага се, че за оборот от 30 млн. лева не е платен ДДС. Това е ставало чрез т.нар. „кухи фирми“.

От НАП обясниха, че в схемата са участвали няколко дружества. Целта била да не бъде платен ДДС. Сделките били с чужденци. Правени са фиктивни сделки за стоки и услуги. Колите били придобивани от фирми в ЕС. Те били декларирани като собственост на „кухи фирми“, като по този начин не бил внасян ДДС. Когато колите влизали в България, целта била да стигнат до краен потребител. При тези сделки всеки клиент е платил 20% на вносителя. Той обаче превеждал парите на друга фирма, която също участвала по веригата. Това били дружества, които нямат капитал. По този начин в държавата не е внасян дължимият налог. В схемата са ползвани скъпи коли и товарни автомобили. 

Според прокуратурата това разследване ще е сложно, защото ще са нужни много доказателства и редица експертизи.

Последвайте канала на

Владимир Василев
4745 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
????!!!

2023.11.20 | 13:16

7
Е,какво е РАЗБИЛА,след като ТЕПЪРВА ще се "ТЪРСЯТ" ДОКАЗАТЕЛСТВА ????!!!
ШЍБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ

2023.11.20 | 13:25

8
ЕЕЕЙЙЙ СССФФФФИНЯ ....., ОБРАТНОТО Е .....,БЕЗ ДОКАЗАТЕЛСТВА НЯМА КАК ДА РАЗБИЯТ ГРУПАТА ....., СССФФФИИИНЯЯЯЯ КОПЕЙСКА КУУУРВАААА ТАКАВА ......
ШЍБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ

2023.11.20 | 13:07

4
ПО ВРЕМЕТО НА ГЕРБ .., БСП ВИНАГИ ЗАЩИТАВАХА ПРЕСТЪПНОСТТА ...., ВИКАХА ПОСТОЯННО ... , ЧЕ БИЛО .." ПОЛИЦЕЙЩИНА" .....,ПРИ ВСЯКА ОПЕРАЦИЯ НА МВР .....- БСП ЗАЩИТАВАХА БАНДИТИТЕ ....И ТО С ИЗКАЗВАНИЯ ОТ НЕ КЪДЕ ....,А ОТ ТРИБУНАТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ...., .. ВСИЧКИ ГО ПОМНИМ ТОВА ..., НАЛИ?;!!
ШЍБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ

2023.11.20 | 13:15

6
ПЛЪЗНАХА МАНИПУЛИРАНИ КАДРИ ОТ ПОГРОМА НА ЛУПМЕНИТЕ...., ПУСНАХА КАК ИМА НА ЗЕМЯТА ЛИЦА ЗАДЪРЖАНИ ....,А НЯМА НИТО ЕДИН КЛИП,КАК МЯТАТ ПАВЕТА ПО ПОЛИЦИЯТА, КОЯТО В ТОЗИ МОМЕНТ Е БЕЗ ЗАЩИТНО СНАРЯЖЕНИЕ ...., ....
ШЍБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ

2023.11.20 | 13:12

5
СЕГА ХУНТАТА НА КОСТА КОПЕЙКАТА ЗАМЕСТВАТ БСП. ..,
Анонимен

2023.11.20 | 12:52

3
А онзи чиято застрашава бавковата сигурност що не го задържите да пропее където е редно?

2023.11.20 | 11:48

2
В БЪЛГАРИЯ ДАНЪЧНИ ИЗМАМИ БЕЗ ПОЛИЧИТЕСКИ ЧАДЪР НЕ СА ВЪЗМОЖНИ.
Анонимен

2023.11.20 | 11:44

1
Браво а на онзи с палатките, договорите за наем, гтрите и ко ли още не що си ги затваряте?

Добави коментар

Водещи новини