Морска администрация в Бургас е арестувала украинския кораб „Измаил“

  • 29 октомври 2023 12:57

  • 3152
  • 3
Морска администрация в Бургас е арестувала украинския кораб „Измаил“
© Bulphoto
Слушай новината Слушай новината

Бургаският журналист Божидар Божков е разбулил малко известния факт за украинския кораб и историята за задържането на морския съд.

Капитанът на товарния кораб „ Измаил “ Анатоли Бохатиров след като акостира на 22 октомври в бургаското пристанище, разтоварва сол и след това е трябвало да отпътува към Турция за планов ремонт. Тогава обаче екипажът получава извънредно нареждане да поемат веднага към Украйна.

Капитанът Бохатиров, обаче се усъмнил, че това е уловка, за да могат всички вкупом да ги мобилизират и пратят на фронта, отделно е имал притеснения да пътува в украински териториални води, които са под непрекъснатия прицел на руските бомбардировачи и отказал да се подчини. Капитан Бохатиров е отговорил на босовете си, че е готов да поеме курс за където и да е, само не към Украйна. Оттогава той стои в Бургас, придобивайки статут на кораб беглец. Почти целият екипаж обаче не е подкрепил капитана си и е предпочел да се подчини на украинската държава. На 24 октомври моряците са напуснали кораба и са отпътували за родината си. Освен капитана, в момента на борда има само още един човек от екипажа, който е застанал на страната на Бохатиров. Първоначално съдът е бил на 12-то корабно място, което е предназначено за товаро-разтоварни дейности. Но когато се разбрало, че корабът е вече беглец, а по-голямата част от екипажа му го е напуснала, ръководството на „Морска администрация“ е арестувало „Измаил“ като непригоден за плаване. Той е преместен, за да не пречи на работата в основната част на порта. В момента се намира на 2-ро корабно място в откритата част на пристанището, до която имат достъп всички, които се разхождат там. Измаил“ трупа всекидневен дълг на Украйна към бургаското пристанище.

За всеки 24 часов престой корабът дължи 3400 лева тонажни и линейни кейови такси.

Снимка: Bulphoto

До събота дългът вече надхвърляше 20400 лева. Морски ветерани от пристанищните структури са на мнение, че кораба е трябвало да бъде изтеглен и да стои на рейд в бургаския залив. Не е трябвало да остава в зоната на свободен достъп в пристанището и без охрана. Украинската държава е дала да се разбере, че в най-скоро време ще изпрати в Бургас нов екипаж, който да поеме товарния кораб. Според колегата Божидар Божков, който пръв даде гластност на случая с кораба „Измаил“, не е ясно какво ще се случи със сегашния му капитан. Ако все пак някога се върне в Украйна, той може да бъде изправен пред военен съд, защото не се е подчинил на заповед, издадена от държавно предприятие „Украинское Дунайское параходство“ в условията на военно положение. Ако предпочете да остане в България и да поиска политическо убежище, най-вероятно такова ще му бъде отказано, защото Украйна не е диктатура, а демократична страна, която дори в условията на война поддържа многопартийна система и свобода на словото.

Снимка: Bulphoto

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
3152 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.10.29 | 15:54

3
Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук!!!! ----->> mub.me/keto

2023.10.29 | 15:18

2
направо умрях от смях укрия била демократична хаха да отворят границите и да видим колко хора ще останат в държавата

2023.10.29 | 13:36

1
Значи имаме си нов кораб

Добави коментар

Водещи новини