Адв. Хаджигенов: Ако беше застреляно русо и синеоко момче, реакцията ви същата ли щеше да е?

  • 21 септември 2023 12:25

  • 10805
  • 52
Адв. Хаджигенов: Ако беше застреляно русо и синеоко момче, реакцията ви същата ли щеше да е?
© Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

В нощта на 17-и срещу 18-и септември 18-годишният Светльо Младенов е застрелян фатално при преследване от полицията.

Заедно с двама други криминално проявени младежи, той е заподозрян в извършване на побой и обир над две млади момичета и нахлуване в търговски център. Според полицията другите двама са извършили акт на насилие и обир и ден по-рано.

Случаят породи доста въпроси относно правомощията на дежурния полицай, по думите на МВР безупречен и многократно награждаван служител, да стреля в конкретния случай. Прокуратурата води разследване, но присъдите в обществото вече са раздадени, както сред експерти, така и сред обществеността - и те не са в полза на убития младеж. 

По отношение на действията на полицая масово се цитира чл. 87 от Закона за МВР, т. 3, според която полицейските служители имат право да произведат изстрел след предупреждение при задържане на лице, извършващо или извършило престъпление от общ характер, ако то оказва съпротива или се опитва да избяга. 

“Някой някъде е прочел два реда от закона, с което зачереква цялото право и цялата практика. Аз съм съдебен адвокат. Човешкият живот е върховна ценност, казва хартата за защита на човешките права”, коментира в “Кой говори” по Дарик адвокат Николай ХаджигеновНиколай ХаджигеновНиколай Димитров Хаджигенов е български адвокат,общественик и политик. Той е роден на 30 юни 1971. По думите му се цели да се оправдае “убиецът милиционер”. 

“Това, че милиционерът има право да използва оръжие, ходи по улицита и почва да стреля... Ако някой бяга и държи нож кървав, това е една хипотеза. Ако обаче някой бяга, и ти го застрелваш в гръб, това е друга хипотеза”, подчерта Хаджигенов. 

“Мога да ви покажа списък с полицаи в Щатите, убили хора, които са в затвора. Хората у нас живеят в телевизора. Ако някой в Америка убие така човек, хората вече ще са запалили половината град. А тук хората си избиват комплексите на гърба на убитото момче”, възмути се той.

По думите му единственото нещо, което правят в МВР, освен да лъжат като си отворят устата, е да бият граждани. И добави, че освен МВР, “има и един друг тумор - военната прокуратура. Това е тумор, който трябва да бъде премахнат”. 

“Представете си, че жертвата е руса и синеока и ми кажете, че реакцията ви ще бъде същата! За да защитите собствените си права, трябва да защитите правата на всички”, подчерта той. 

За него не е спорен въпрос дали полицаят има право да ползва лично оръжие, като му било паднало служебното. Личното оръжие е само за самоохрана. За служебни цели има служебно оръжие. Изрично забранено е да се носи лично оръжие на работа, категоричен е Хаджигенов. И отново припомни, че полицаите не са видели убитото момче “как бяга от още топлия труп с кървав нож”.

Доц. Милен Иванов: Обществото очаква по-строги репресии към престъпниците

Адвокатът вижда реформата в МВР с ликвидиране на всички хора и настоящите правила и въвеждането на нови, защото “иначе цялата тази престъпност ще избуява и вие ще се радвате на убийството на нечие дете или на човек, който може да е виновен, но може и да не е и вие това не го знаете”.

“Това, че има ненаказани престъпници не е ли проблем на същото МВР. Храним над 50 и хиляди милиоценри, за да ни бият зад колоните, да има “дай си личната карта”, да има шутове в районното и да стрелят по теб”, обобщи Хаджигенов. 


 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
10805 52

Свързани новини

Коментари 52

Добави коментар
Специалния

2023.09.22 | 14:27

51
По тъпо парче от тоя няма затова е обикновен прост адвокат!

2023.09.26 | 09:46

52
Отвратилен подлец! Пише се глобалист. Мръсник от класа

2023.09.22 | 09:11

50
Ако е престъпник като мургавелкото ДА.

2023.09.21 | 21:57

49
Чудесно изказване! Браво! Напълно сте прав.

2023.09.21 | 19:56

48
Ясно е , че за пари този адвокат ще изкара циганите "ангели" ..а, полицая ще очерни като "дявол"
Едва ли

2023.09.21 | 18:42

47
След като става дума за бандити редовно обирали жертви, реакцията ни към цвета на кожата няма значение, ... реакцията ни е като към бандити.
Престъпника си е престъпник

2023.09.21 | 16:33

46
Няма значение дали е червен, бял, зелен, лилав, кафяв, жълт и пр. По престъпниците се стреля в цял свят, само в нашата заблудена държавица - полицаят трябва да гали престъпниците с перце!
Престъпника си е престъпник

2023.09.21 | 16:33

45
Няма значение дали е червен, бял, зелен, лилав, кафяв, жълт и пр. По престъпниците се стреля в цял свят, само в нашата заблудена държавица - полицаят трябва да гали престъпниците с перце!
Престъпника си е престъпник

2023.09.21 | 16:32

44
Няма значение дали е червен, бял, зелен, лилав, кафяв, жълт и пр. По престъпниците се стреля в цял свят, само в нашата заблудена държавица - полицаят трябва да гали престъпниците с перце!
Правилно

2023.09.21 | 16:19

43
Точно същият щеше да ми е подхода.За престъпниците без прошка.Задържане и по етапният ред.И г-н Хаджигенов,в България убитите от престъпници са много по-вече от убитите престъпници от полицаи.Или може би ви е страх че нака няма да можете да изкарвате мръсните си пари
Ас

2023.09.21 | 16:03

41
Абсолютно същата. Да не краде друг път

2023.09.21 | 16:04

42
Сега е момента да е ясно, че по престъпниците се стреля, така и трябва да бъде защото са престъпници, сега цялото семейство трябва да се обискира и разследва и цялата махала трябва да се провери, да се види дали семейството му не го е прикривало в грабежите и укривало крадените вещи, те може да са съучастници. Гаранция, че грабителя престъпник до 1г. щеше да убие някого с тръбата и тогава щеше да лежи за убийство, но един невинен живот щеше да си е заминал, вместо безполезния живот на един престъпник.

Добави коментар

Водещи новини