Нигерийски престъпни групи откраднали 12 млн. лева от българска фирма

  • 11 септември 2023 11:48

  • 4373
  • 5
Нигерийски престъпни групи откраднали 12 млн. лева от българска фирма
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Нигерийски престъпни групи стоят зад последната хакерска атака, при която са откраднати 12 млн. лева от българска фирма.

"Няколко пъти годишно имаме такива случаи, в които компании губят най-често 20-50 хиляди евро, понякога и милиони левове, но този е рекорден", обяви директорът на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП старши комисар Владимир Димитров по време на международен форум в София, посветен на киберпрестъпността - E(I)mpact on Cybercrime.

Продължават измамите със сменен IBAN

По думите му нигерийските престъпни групи са специализирани в този тип киберпосегателства. "Компрометирането на междуфирмената кореспонденция чрез фалшиви айбани е най-честото престъпление с огромни щети. На всеки четири дни български фирми стават жертва на такова престъпление", посочи директорът на ГДБОП Явор Серафимов, цитиран от dir.bg.

През последните години киберпрестъпленията нарастват

По-конкретно в случая нигерийските организирани престъпни групи влизат в имейлите на български компании и в точно избран момент подменят банковата сметка, на която фирмата изпраща плащане към друга компания. Според старши комисар Димитров една от причините измамите да се случват е заради неинформираност и незнание на потребителите.

Той обясни и че се наблюдава увеличаване на компютърните престъпления в България. "Най-често това са фишинг атаки с фалшиви айбани, инвестиционни измами, предлагащи бързи печалби чрез вложения в различни по вид фалшиви проекти, и - не на последно място - измами чрез сайтове за покупка на автомобили", добави той.

Експертът по киберсигурност Златогор Минчев: В бъдеще ще стане страшно с изкуствения интелект

Серафимов е категоричен, че борбата с киберпрестъпността е национален приоритет. И заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев заяви, че противодействието на киберпрестъпността е сред приоритетите на МВР. За целта се инвестира в експерти, повишаване на тяхната квалификация и техническо обезпечаване. Без координирано международни сътрудничество няма как адекватно са се отговори на кибер заплахите, категоричен е Темелакиев.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
4373 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Sasho Vitanov

2023.09.11 | 12:07

3
Кога маййймуните амокачи, амонике и решиди йекини ни скачая по мрежата.
линк

2023.09.11 | 12:09

5
balgari.bg/2021/10/17/внимание-тези-мошеници-мамят-и-тормоз/
nadejda doicheva che che

2023.09.11 | 12:07

4
Take That - It Only Takes A Minute
Денков - премиера

2023.09.11 | 12:01

2
и коя е тази фирма, че не зная нищо по въпроса....
Щщщ

2023.09.11 | 11:54

1
Щом стигнахте африканци да ви чукат ясно що за държава сте..

Добави коментар

Водещи новини