Божков, Пригожин, екстрадицията: Нищо не е каквото изглежда

  • 30 август 2023 16:13

  • 3408
  • 4
Божков, Пригожин, екстрадицията: Нищо не е каквото изглежда
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Васил Божков може и вече да е в България, но от това ситуацията около него не се изяснява, даже обратното. Макар че през последните три години прокуратурата имаше всички възможности да говори по делата срещу бизнесмена, не го направи, а към днешна дата спекулациите по темата продължават, пише в свой материал Mediapool.

По-лошо – развитието на събитията от последните дни показва, че не може да се вярва нито на прокуратурата, нито на самия Божков, който твърдеше, че уж се е прибрал доброволно. Оказа се, че това може би не е съвсем вярно и той е бил екстрадиран от властите на Обединените арабски емирства. Публикуваните от прокуратурата документи сочат, че бизнесменът е бил задържан по обвинение за пране на пари.

"Нове Холдинг": Фалшива новина е, че г-н Васил Божков е бил екстрадиран, а не се е прибрал доброволно от ОАЕ

Как и кога се е случило това, не е ясно. Не се знае и как тази процедура ще се отрази на делата срещу него у нас. Казусът с връщането му у нас изглежда съвсем неясен - адвокатите му показват документи, че екстрадиция е отказана от дубайските власти още през 2021 г., а прокуратурата - писмо, в което се говори точно за екстрадиция. Божков продължава да настоява, че се е прибрал доброволно.

Прокуратурата показа писмото от ОАЕ за екстрадицията на Божков

От друга страна, за прокуратурата също не може да се каже, че е коректна и играе по правилата. В събота прокурор Ангел Кънев реши да тиражира в съдебната зала версията, че Божков има връзки със загиналия наскоро лидер на частната военна групировка "Вагнер" Евгений Пригожин. Какво общо има това с делата срещу бившия хазартен бос, не се разбра.

Проф. Николай Радулов: Божков не е очаквал, че в делата ще се спомене и Пригожин

Тази връзка очевидно се прави на база бизнес кореспонденция - прокурор Кънев спомена за комуникация чрез електронна поща. Според адвоката на Божков Георги Гатев това няма нищо общо с обвиненията срещу него.

"Пригожин, Путин, Ким чен Ун – тинтири-минтири. Скалъпено и сглобено с цел да се създаде хаос", заяви той пред Mediapool.

Към момента Божков остава в ареста. Той ще е под стража поне до 5 септември, когато Апелативният съд трябва да се произнесе окончателно за мярката му за неотклонение. Дори и да бъде освободен, това не значи, че ще бъде пуснат. Прокуратурата може да иска задържането му поне по още две дела.

В момента Васил Божков е в ареста по разследването за неплатени данъци, но срещу него има още две – за подбудителство към убийства и за незаконно държане на културно-исторически ценности.

Според Гатев обаче тези две дела не са единствените опции. Съдейки по досегашния опит, той подозира, че по всяко обвинение може да се образува отделно производство и да се иска задържането му на 19 различни основания, например.

Договорка

И за малките деца е ясно, че Божков не е случаен човек и не би се върнал у нас просто за да замени петзвездния лукс в Дубай със софийския арест. Именно опасността "гешевата прокуратура" да го пъхне зад решетките бе една от причините, която той изтъкваше за бягствотото си в Дубай преди три години и половина. Към онзи момент известни бизнесмени, разследвани по различни обвинения, прекарваха в ареста месеци наред. Такъв бе случаят с Николай Банев и жена му, както и с Ветко Арабаджиев.

Така че завръщането на Васил Божков в България не може да се тълкува като случайност. Дали има някаква договорка и каква е тя, е рано да се каже. Към момента и МВР, и прокуратурата държат линия на поведение, че той няма да бъде третиран с привилегии. Божков бе арестуван директно на летището и засега остава под стража. Какво се ще случи в бъдеще, обаче, не се знае.

Прекратеното дело

Единственото сигурно към момента е, че едно от делата срещу Божков е било прекратено. Това е разследването, започнало през 2020 г. по време на антикоруционните протести срещу Бойко Борисов, Делян Пеевски и Иван Гешев. Тогава ситуацията беше доста особена – премиерът и главният прокурор Иван Гешев се пазеха един друг и воюваха с президента Румен Радев. Той пък се присламчи към гражданското недоволство, провокиран може би от притеснение за собствената си съдба след като прокуратурата нахлу в президентството, нещо нечувано дотогава.

Появата на Васил Божков връща разследването за знаково убийство

Та в тази политическа и обществена конфигурация правителство и прокуратура насочиха вниманието съм към Божков като към организатор на протестите. В рамките на прекратеното дело са били разрешавани СРС-та срещу стотици хора. Освен това бяха пускани и подслушани телефонни разговори, в които бизнесменът говореше за протестите. За делото за "преврат и метеж" се разбра едва след като ГЕРБ вече не беше на власт.

Дължи ли милиони на хазната

Основното дело срещу Божков е това за неплащане на около 700 млн. лв. такси и данъци, които би трябвало да влязат в хазната от хазартния му бизнес. Големият спор там е дали сумите наистина са дължими - по съществото на облагането – дали се дължат 15% върху оборота или 20% върху печалбата от залози. Но също така няма съгласие и кой е компетентният орган да търси тези суми. Затова е образувано тълкувателно дело във Върховния административен съд, по което няма произнасяне.

Подбудителство

Другото дело, по което Божков е обвиняем, е за престъпна група за убийства, изнудвания и изнасилвания. Прокуратурата го счита за подбудител. По това производство има само неофициална информация, че става дума за покушенията срещу неговите бивши конкуренти в хазартния бизнес Йордан Динов, застрелян в центъра на София през 2012 г., и Манол Велев, по когото бе стреляно през 2007 г. След това той изпадна в кома и почина миналата пролет.

Манол Велев почина след 15 години будна кома

Свидетел

Освен като обвиняем, Божков ще има и ключова роля като свидетел. Той вече бе разпитван по делото за изнудване, образувано по негови твърдения, че е плащал десетки милиони подкупи на Бойко Борисов и Владислав Горанов, за да не закачат бизнеса му и да приемат правила за хазарта, каквито са му изгодни.

Миналата година Борисов и Горанов бяха арестувани за по 24 часа от МВР заедно с пиарката на Борисов Севделина Арнаудова. Прокуратурата, начело с Иван Гешев, отказа да ги задържи за по-дълго. Вместо това заяви, че цялото дело е опорочено, тъй като следствените действия са били извършени от полицай, а не от следовател. Оттам посочиха, че се проверяват евентуални престъпления, извършени от членове на Министерския съвет, а такива дела се водят от следователи. Затова бе заявено, че всички действия трябва да бъдат повторени. Впоследствие задържането и на тримата бе обявено за незаконно от съда.

Горанов с подробности за невнесените от Божков стотици милиони

Въпреки обещанията, че освен с комикс, ще подкрепи обвиненията си срещу  управляващата "shaika" и с доказателства, Божков досега не е направил това, поне публично. Но очевидно такива има и те са вън от съмнение за властите на САЩ.

През юни 2021 г. Васил Божков бе санкциониран от САЩ по глобалния закон "Магнитски" за "значима корупция" заедно с Делян Пеевски и бившия му "лейтенант" Илко Желязков. За Божков се посочва, че неколкократно е подкупвал държавни служители, сред които "един настоящ политически лидер, както и бившият председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта". През февруари т.г. Владислав Горанов също бе санкциониран от САЩ по "Магнитски" за значима корупция. Основната улика към Горанов е свързана със скандала с неплатени 600 млн. лв. хазартни данъци и такси от бившите лотарии на Васил Божков.

"Като министър на финансите Горанов е участвал в корупционна схема, довела до десетки милиони евро, изплатени на български официални лица в замяна на благоприятно законодателство за заинтересованите страни, участващи в хазартната индустрия", пише в съобщението на американското финансово министерство.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
3408 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ленчето

2023.08.30 | 16:38

2
Каква ли зделка е сключил с хамериканците и кой ли политик ше изгори,а за пред народа разиграват голями циркове.
до долния

2023.08.30 | 17:29

4
ти мани, ами то гласува...

2023.08.30 | 16:44

3
иба неграмотното...
ШИБАМ КОПЕЙКИ С МЕКИ КИТКИ!

2023.08.30 | 16:25

1
ВРЪЗКАТА Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНА. ПРИГОЖИН УМРЯ СКОРОПОСТИЖНО НА 23 АВГУСТ. ПИСМОТО НА МВР НА ЕМИРАТИТЕ Е ОТ 23 АВГУСТ. ДРУГИ ВЪПРОСИ ИМА ЛИ?

Добави коментар

Водещи новини