Експерти с горещ коментар за случая с обезобразеното момиче

  • 31 юли 2023 10:43

  • 4826
  • 0
Експерти с горещ коментар за случая с обезобразеното момиче
© Кадър - Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

Експерти призоваха за превенция в ефира на Нова телевизия, за да не се стига до подобна агресия, като тази с обезобразеното момиче.

„Не искам да квалифицирам дали това е лека, или средна телесна повреда. Това е работно обвинение, събират се допълнителни данни. Трябва да търсим дали има системен проблем, или грешка на хора, които работят в съответните институции. Проблемът го виждам по-скоро по отношение на превенциите. Не се говори за правата на жертвата. В едно наказателно производство имаме няколко участника. Съдия - арбитър и защитник на жертвата, Прокуратура, която води разследването, досъдебни органи, които събират доказателства и жертва, която често стои встрани.  Много е важно как подкрепяме пострадалата като общество. Има една директива на ЕС по отношение на правата на потърпевшите. За съжаление, тя не е добре  транспонирана в българското законодателство. Дори бащата на момичето казва че едва сега се осмелява да коментира, едва сега близките й са подали сигнал”, поясни Любомир Крилчев, консултант в „Закрила на детето”, УНИЦЕФ България.

Бащата на обезобразеното момиче: Искаме промяна в законите, тя не говори за случилото се

„Винаги съм притеснен, когато става въпрос такъв обществено-популярен случай. Трудно е да получиш информация от жертвата.  За това трябва да има екип, който да работи с нея. Насилници е имало и ще има. Съжалявам, че ще го кажа, но съм виждал и по-лоши случаи. Проблемът е, че през тези години всички се фиксираме върху това как да увеличим наказанието, но не и какви превантивни мерки да вземем. Ако въпросният заподозрян има криминално минало, това е утежняващо вината обстоятелство”, обясни криминалният психолог Росен Йорданов.

Последвайте канала на

Калина Христова
4826 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини