Няма лекарска грешка при смъртта на младата жена от Пловдив

  • 06 юни 2023 10:43

  • 5158
  • 3
Няма лекарска грешка при смъртта на младата жена от Пловдив
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

Не са установени нарушения на лечебно-диагностичния процес от страна на лекарите от отделението по спешна медицина и клиниките по инфекциозни болести и анестезиология и интензивно лечение.

Това гласи становището на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив след вътрешната проверка заради смъртта на 27-годишната Елисавета Станева. 

В официалната позиция на болницата до медиите се казва, че дежурната санитарка - пряк свидетел на случилото се, веднага е сигнализирала дежурния лекар и дежурната медицинска сестра. Същите са се отзовали незабавно и двете са започнали животоспасяващи действия. Своевременно се е отзовал и повикания лекарски екип от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение, като се е присъединил към извършването на реанимационните действия.

Сърдечната патология се потвърждава от резултатите на извършената патолого-анатомична аутопсия, а именно: Рестриктивна кардиомиопатия – ендомиокардна фиброза на лява сърдечна камера. Тиреодитът на Хашимото, от който е известно, че е боледувала пациентката от години, без да е спазвала назначеното ѝ лечение (по нейни твърдения), е посочен като фоново заболяване, което обаче е утежнило протичането на скрита коморбидност – кардиомиопатия.

Според комисията решаващо за фаталния изход се оказва именно придружаващото безсимптомно заболяване, за което пациентката не е имала причина да търси преди това лекар, особено предвид младата ѝ възраст. Лекарската контролна комисия към УМБАЛ "Свети Георги" е приела, че причината за смъртта на пациентката Елисавета Станева категорично не е токсикоинфекциозния синдром, който е адекватно лекуван, контролиран и овладян във времето. Не са установени нарушения на лечебно-диагностичния процес от страна на лекарите от Отделението по спешна медицина, Клиниката по инфекциозни болести и Клиниката по анестезиология и интензивно лечение.

Младата жена е била хоспитализирана на 9 май в клиниката по инфекциозни болести, като страдала от фебрилитет, дехидратация и интоксикация. Състоянието ѝ се подобрявало от лечението, но когато на 14 май близките ѝ отишли да я видят, Елисавета припаднала и малко по-късно починала.

27-годишна жена почина в болница в Пловдив

По думите на майка ѝ Цеца Станева не е имало лекар, който да обърне внимание на 27-годишната пациентка, а санитарка ѝ правила сърдечен масаж. От болницата обаче твърдят, че дежурните лекар и медицинска сестра са се отзовали незабавно и започнали животоспасяващи действия. Според медиците Елисавета починала от усложнения на кардиомиопатия, но по думите на майка ѝ тя не е страдала от сърдечни проблеми.

Лекарската контролна комисия към УМБАЛ "Св. Георги" е приела, че причината за смъртта не е токсикоинфекциозния синдром, който е адекватно лекуван, контролиран и овладян във времето.

Според нея до трагичния случай е довела съществуваща, но недоказана до този момент сърдечна патология. Същата се потвърдила от резултатите на извършената патолого-анатомична аутопсия.

Тиреодитът на Хашимото, от който пациентката боледувала пациентката от години, но по нейни думи не спазвала назначеното ѝ лечение, е посочен като фоново заболяване, което обаче е утежнило протичането на скрита кардиомиопатия, предава "24 часа".

"Решаващо за фаталния изход се оказва именно придружаващото безсимптомно заболяване, за което пациентката не е имала причина да търси преди това лекар, особено предвид младата й възраст", посочват от болницата.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
5158 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.11.27 | 21:39

3
Вашата майка мръсна Некадърници,престъпници

2023.06.06 | 11:14

2
Естествено. Самите лекари са го установили, нали? Каква изненада, не? Бялата мафия.
Емѝ...

2023.06.06 | 11:02

1
Няма "лекарска грешка", има престъпна лекарска безотговорност и престъпно пазене на лекарските гърбове един от друг. Напомням, оня, дето слагаше стентове на здрави хора още е "лекар"

Добави коментар

Водещи новини