55% от водачите у нас шофират с превишена скорост в населените места

  • 03 юни 2023 07:52

  • 405
  • 3
55% от водачите у нас шофират с превишена скорост в населените места
© Булфото (архив)

55% от водачите у нас управляват моторните превозни средства с превишена скорост в населените места. Това е един от изводите от приключилия двугодишен проект Baseline, по който съвместно с 18 страни от ЕС работи и Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата". Показателите са определени от ЕК и се очаква чрез тях с по-голяма точност да бъдат установени основните причини за пътно-транспортните произшествия. 

Проектът ще продължи с ново измерване на тези ключови показатели, като целта е високо рисковото поведение на участниците в движението по пътищата да бъде измервано с периодична чистота, за да проследи какъв е ефектът от взетите мерки, обясни д-р Милен Марков от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата":

"Нашите препоръки са в три насоки: Подобряване на обучението на водачите, увеличаване на информираността на водачите и затягане на контрола".

Камери засякоха 198 км/ч. по бул. „България“

При 80 километра в час скоростта на движение на автомобила ще предизвика трагичен инцидент, за пешеходеца, ако ситуацията се е случила на пешеходна пътека, посочи д-р Марков.

Останалите ключови показатели, които са изследвани в рамките на проекта, са шофиране под въздействие на алкохол, използване на колани и обезопасителни системи за деца, разсейване, автомобилния парк и използване на каски от велосипедисти и мотористи. 

Данните са събирани на 282 локации на територията на страната в населени и извън населени места, включително на автомагистрали, предаде БНР.

Статистиката показва, че катастрофите стават по един и същи начин. Важно е да се намали скоростта на движение в населените места, на завоите и при променена пътна обстановка, отбеляза експертът Алекси Кесяков.

Радина Лазарова
405 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Хах

2023.06.07 | 14:29

3
Как го измислихте това....над 90% са
110% от полицаите

2023.06.03 | 10:04

2
у нас се занимават с неща, които не са им служебни задължения.

2023.06.03 | 09:42

1
Ще го шапката скоро

Добави коментар

Водещи новини