Скок на регистрираните в детски педагогически стаи в Силистренско за година

  • 17 май 2023 15:06

  • 280
  • 0
Скок на регистрираните в детски педагогически стаи в Силистренско за година
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

През 2022 г. в област Силистра на отчет в детските педагогически стаи са водени 76 малолетни и непълнолетни граждани за извършени от тях противообществени прояви и престъпление, показва справка в отдел „Статистически изследвания“ към Териториалното статистическо бюро „Север“.

Увеличението е с почти една трета – 28,9%, спрямо 2021 година.

За извършени противообществени прояви за миналата година през ДПС са преминали 45 малолетни и непълнолетни. От тях момчетата са 53,3%, а момичетата – 46,7%.

Ученик е пуснал сигнал за бомба в собствената си гимназия в Пазарджик

Най-честата срещаната противообществена проява – 44,4% е бягството от дома, от специализирана институция или от социална услуга от резидентен тип. С прояви на насилие и агресия са се провинили 15,6% от регистрираните в ДПС, а 13,3 на сто са повредили обществена или частна собственост. За употреба на психоактивни вещества в регистрите са влезли 5 деца. Кражбите на имущество са най-разпространените престъпления, извършвани от малолетните и непълнолетните. 

През 2022 г. местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Крайдунавска Добруджа са образували 97 възпитателни дела, от които 29,9% - по предложение на органите на прокуратурата. Броят на решените дела през годината е 95, като от тях в срок до един месец са решени 37,9%. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
280 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини