Харалан Александров посочи основните врагове на Гешев

  • 02 май 2023 08:27

  • 30465
  • 21
Харалан Александров посочи основните врагове на Гешев
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

Кой стои зад опита за атентат срещу главния прокурор и ще повлияе ли този опит върху политическия процес у нас. Темата коментираха в предаването „Здравей, България” журналистът Ружа Райчева, културният антрополог Ивайло Нойзи Цветков, политологът Даниел Смилов и социалният антрополог Харалан Александров.

Всичко по темата:
Опитът за атентат срещу Иван Гешев и исканата му оставка 510

„Твърде склонни сме да се фокусираме върху политическите приятели и врагове на главния прокурор”, коментира Харалем Александров.

„Сериозните му врагове са съвсем различни – доста по-опасни и неприятни хора от тези, които искат да му ограничат правомощията. На първо място това е организираната престъпност, различните мафиотски групи. Второто, което ми хрумва, е руската държава, след като той отправи закана, че ще арестува Путин. Имперските персони не обичат такива неща”, коментира Александров.  

След опита за покушение срещу Гешев - премиерът свиква извънредно съвещание

„Дупката, която ще се отвори в политическата ситуация в България, ще е по-сериозна от дупката, която изкопа взривът в пътя. Но доколкото познавам Гешев това няма да го уплаши, а ще го мотивира”, коментира социалният антрополог.

„Ужасява ме готовността, с която голяма част от обществото заяви, че това е инсценирано”, коментира Ружа Райчева.

„Не съм експерт, но е факт, че някой не го е страх от последствията. Това е безстрашие срещу държавата”, смята журналистката.

Взривът срещу автомобила на Гешев и семейството му избухнал 1-2 секунди по-рано

„Безспорно държавата трябва да хвърли всички ресурси и да разкрие възможно най-бързо кой стои зад този акт. Сигурно е подбиран моментът заради политически съображения, но това трябва да остане на втори план”, смята Даниел Смилов.

„Този случай е предупредителен изстрел във въздуха. Някой казва – внимавай”, смята Ивайло Нойзи Цветков.

„Важно е следствието да не изключва никоя версия. Наистина е възможно да има участие и на хора от служби – всичко това трябва да бъде разследвано. Тук идваме до някои от структурните проблеми на българската съдебна система. Казусът кой може да разследва главния прокурор – тук може да бъде илюстриран много ясно. Едната от версиите няма как да бъде обективно разследвана – тази, че е вътрешна работа, инсценировка. Това е спекулативно, но просто илюстрирам един от тези проблеми. Надявам се да не бъде сложен край на реформите в съдебната система”, каза Смилов.

Случаят с главния прокурор трябва да стресне политическите играчи и да осъзнаят необходимостта от нормализиране на политическия процес, смята Харалан Александров.

В общественото пространство отново излязоха имена на възможен кабинет, предложен от ПП-ДБ, този път в списъка не присъства името на Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически.

„Проблемът е, че ПП-ДБ влязоха в това НС със заявката – нищо с ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, нито мандат, нито участие. После седнаха на една маса. После се появиха слухове, че са се срещали и след това. Доколкото знам изтеклите имена се обсъждат. Избирателите обаче остават с впечатлението, че са излъгани, че са на тъмно, че им се замазват очите”, обясни Райчева.

„Въпросът е да бъдат праволинейни. За мен трябваше още след изборите да кажат, че ще правят нещо с ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, смята журналистката.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
30465 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар
КОПЕЙКАТА

2023.05.02 | 08:41

1
ОСНОВНИТЕ ВРАГОВЕ НА ГЕШЕВ СА ПОЧТЕНОСТТА И ИСТИНАТА.
СПЕЦ УСИРАЦИЯ

2023.05.03 | 22:18

21
всички поли ЧЕРВЕНИ СА КАТО ПОЛУ ЕМИТА (ТРОТИНЕТКАТА НЕ:СЕ БРОИ)
Болгара

2023.05.02 | 10:14

13
Искам Еми, освен да ми духаш да ти серна в устанките....
Емѝ...

2023.05.02 | 09:33

9
Искаш ли да ти духам безплатно, пич!!! Много ме ,кефиш анално!!!
Ая

2023.05.02 | 16:06

20
Лошо, Седларов лошо

2023.05.02 | 10:48

19
Несе занимавай със пп и дб,защото ще го лапаш отвсякаде.

2023.05.02 | 10:30

18
таткото е виден академик - стали.нист

2023.05.02 | 10:27

17
Платените от САЩ сороски тролове в нашия нет , ни заливат с ЛЪЖИ и ИЗМАМА, така както техните предци 33 години ни мамиха, че живеем добре е щастливо. Лъгаха ни в учебниците, че са ни освободили от турско робство . Родината ни и е платила с много злато на американското посолство. Дори сега го крадът от Дънки прешънс .После пак ни лъгаха, че са ни освободили от Хитлеро- фашизма и построиха паметници по- високи от тези на Апостола на Свободата ,на убийците пилоти! Уважаеми Граждани...Българи , НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТРОЛОВЕТЕ В НЕТА, КОИТО ВИ ТРОВЯТ ВСЕКИ ДЕН за това, че САЩ не е агресор и окупатор . НИКОГА ПОВЕЧЕ АМЕРИКАНСКО РОБСТВО В БЪЛГАРИЯ !!!
наблюдател

2023.05.02 | 10:22

16
само тази антропологична торба с лайна не се беше изказала по въпроса....

2023.05.02 | 10:18

15
ПЛАТЕНИТЕ МУТРИ В ПОДКРЕПА НА МАФИЯТА И КАСКЕТА
Пешо

2023.05.02 | 10:04

12
И Русия забъркаха разбира се.... Само дето Путин изобщо не го интересува България. Той тук няма да стъпи, че да го арестува някой. Що за небивалици са това. :D

2023.05.02 | 10:15

14
Иди им го разправях болен хора...
Найденов

2023.05.02 | 09:39

10
Чудя се дали сте пияни или малоумни бе хора! Нима толкова лесно забравихте за флашките, в които се коментираше разни варианти за действие. Гешев има много врагове, защото бръкна в гнездото им и те се стреснаха. Появи се някой, който ще им развали системата да управляват държавата. Враговете на Гешев не са честността и истината! След появата на юмручето на президента, по повод обиска в покоите му, нещата се изродиха. Последвалите събития ясно показаха, че Гешев е бил на прав път. За кратък период от време държавата се срути съвсем. Браво на главните герои за това. Сега можете да философствате колкото си искате, но кой ли ви чува.
Ха, ха, ха

2023.05.02 | 09:53

11
Поздрави на Тиквата, който открадна 12 милиарда евро от обществени поръчки и беше прикриван от същия този Гешев- КЪСКЕТА!
ZeЛЕвСКИ

2023.05.02 | 08:47

4
СИК-аджията КОМУНИСТА ПОЖАРНИКАРа агент "БУДА"-ла☭ МАЙ ВЗЕ ДА ГО Е СТРАХ КАСКЕТА ГЕШЕВ ДА НЕ ГО ИЗПЕЕ... МУ-ХА-ХА
Ха, ха, ха

2023.05.02 | 09:32

8
БУДА Е КОМУНИСТ, КОЛКОТО ТИ СИ ЧЕСТЕН ТРЕТОПОЛОВ ТРОЛ ВЪВ ГЪЗА!!!

Добави коментар

Водещи новини