Двойно са се увеличили горските пожари в Ловешко

  • 20 април 2023 12:20

  • 179
  • 0
Двойно са се увеличили горските пожари в Ловешко
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Двойно са се увеличили горските пожари в Ловешко за година, съобщи за БТА Антел Ангелов, заместник-директор на Регионална дирекция по горите – Ловеч. 

През 2022 г. на територията на дирекцията са възникнали общо 50 броя горски пожари, сред тях 21 низови и 2 броя върхови. Предходната година са били 23. 

От пожари са пострадали 8948 декара широколистни гори, иглолистни – 444 декара, и незалесени площи, треви, мъртва горска покривка – 255 декара.                

Пожар в складове в Хамбург, има опасност от обгазяване

Основните фактории, които оказват влияние за възникване на пожари в горите, са климатичните условия като топло и сухо време и проявата на небрежност от страна на хората при почистване на стърнищата и пасбищата, каза още Ангелов. 

По думите му необходимо е по-голяма ангажираност на общините, както за информирането на населението за превантивните мерки през пожароопасния сезон, така и в търсенето на по-ефективен контрол на арендаторите за спазване на противопожарните изисквания.  Малко общини проявяват активност и се включват в гасенето на горски пожари, добави Ангел Ангелов. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
179 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини