Вътрешният министър: С връщането на хартиената бюлетина се увеличиха опитите за манипулация на вота

  • 03 април 2023 12:11

  • 616
  • 4
©

Изборният процес приключи без сериозни инциденти. Успяхме да се справим със задачата да опазим сигурността по време на изборите и гражданите да могат да упражнят правото си на вот. Това заяви вътрешният министър Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г. на брифинг.

Още в началото на предизборната кампания поставихме няколко потенциални проблема. Те са реализираха в две посоки. От една страна стана ясно, че действително с връщането на хартиената бюлетина се увеличиха опитите за манипулация на вот. Успяхме да противодействаме успешно на тези практики. Досъдебните производства за изборни нарушения са два пъти повече спрямо предходните избори, отбеляза Демерджиев. 

Второто притеснение, което споделихме в началото на кампанията, е че често в списъците на някои места се включват лица, които се занимават с практики на купуване на гласове и те имат такива практики. И на тези избори имаше такива практики. Апелирал политическите партии внимателно да проверяват списъците си, за да не получават имунитет, а полицията да противодейства на такава дейност, добави още вътрешният министър. 

Не позволихме на хибридните атаки от миналата седмица да повлияят на спокойното протичане на изборния ден и на избирателната активност. Виждате, че тя е малко по-висока от тази на предходните избори. За нас бееш важно да се справим с тази задача, каза още служебният министър. 

Демерджиев уточни, ако следващата седмица има бомбени заплахи няма да се стига до затваряне на училища или други обществени сгради. И допълни, че новият протокол, приет от работна група под негово ръковдство, предвижда друг тип действия. 

Искро Бейков от ДПС е кандиндат-депутатът, в чиято кола бяха открити списъци

Главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров заяви, че са образувани 143 досъдебни производства, с 90% повече от предхдоните избори.

От тези 143 досъдебни производтва около 30 са бъзри. Задържаните лица по тях са 126. Бяха изведени всички рискови секции, в които лицата, които представляват интерес по линия на кулуване на гласове – бяха установени. В тези рискови секции не беше допуснато масово купуване на гласове. Напротив, вижда се, че има снижен интензитет на гласуване, посочи Тодоров. 

По думите му активната работа по преписките и сигналите продължава и към настоящия момент. И добави, че се работи активно с Прокуратурата. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
616 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
показност

2023.04.03 | 13:20

4
И кои списъци се правят от партиите, господин министър. Списъците се поддържат в актуално състояние от ГРАО/ МРРБ и МВР, а се отпечатват от МРРБ
Емѝ...

2023.04.03 | 12:56

3
Ма направо умираме от очудванье, при положение, че хартиената беше и си остава основен елемент за контрол на платения вот.

2023.04.03 | 12:50

2
Помияр мръсен червен

2023.04.03 | 12:31

1
Какви опити бе дати е ба майката,тего обърнаха всичко с главата надолу.

Добави коментар

Водещи новини