Още разкрития за българина, арестуван в Белгия за тероризъм

  • 31 март 2023 14:45

  • 2073
  • 1
Още разкрития за българина, арестуван в Белгия за тероризъм
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

20-годишният български гражданин, който е арестуван в Антверпен за тероризъм, е част от ромската махала в Благоевград, пише „Телеграф“.

Белгийски медии съобщиха, че сред група арестувани в Белгия по подозрение в подготовка на терористичен акт има и българин, за когото се съобщи, че отговаря на инициалите Сергей Р.

Според говорителят на Федералната прокуратура Ерик ван дер Сипт мишена на джихадитска групировка е бил кметът на Антверпен Барт Де Вевер. Водещата версия за планираното покушение е забраната за носене на забрадки и религиозни символи в кметството на града. 

Проверка на вестника установи, че става въпрос за Сергей Радков, роден през 2003 г. в Благоевград на улица „Балкан“. Той е напуснал страната с родителите си като дете и за последен път е бил у нас през 2016 г.

Журналист за арестувания за тероризъм българин: Джихадистите много лесно промиват мозъци

Във връзка със задържания българин, уличен в участие в терористична група в Белгия, вътрешният министър коментира, че от МВР не е изисквана информация за него.

„През 2016 г. е напуснал страната ни. България няма никаква връзка с неговата евентуална криминална дейност”, подчерта той.

Както вече стана ясно, в понеделник вечерта белгийската федерална полиция е извършила обиски и арести в няколко града, сред които Брюксел и Антверпен, и е задържала 8 души. След като са били разпитани, седем от тях са оставени в ареста. Един от тях е и българският гражданин. Други петима са с белгийска националност и един с турска. Според полицията става дума за радикализирани мюсюлмани джихадисти, които са подготвяли терористични атаки. В Антверпен са арестувани петима души, които по думите на правосъдния министър Винсент ван Квикенборг са готвели атака срещу държавни институции. Има данни, че са планирали и въоръжени нападения срещу полицейски управления, съобщават местните медии.

Повдигнаха обвинения на задържания в Белгия българин

В същото време полицията в Брюксел задържа и трима души в кварталите Скарбек, Моленбек и Завентем. В тази група попада и българинът Сергей Радков. Обвинението срещу него е за участие в дейността на терористична група, като е отговарял за доставки на оръжие. Според разследващите двете групи са поддържали контакт помежду си и са координирали действията си. За единия от заподозрените в Антверпен, който се смята за ръководител на групата, белгийските власти са получили информация и от чуждо разузнаване, че публикува притеснителни постове в социалните мрежи. Обвиняемите ще се явят пред съда на 3 април. Според медиите те са свързани с групировката „Ислямска държава“.

Един от групата е освободен, а българинът остава в ареста. Всички задържани ще бъдат изправени пред съда в понеделник.

В ромската махала на Благоевград никой не знае нищо нито за Сергей Радков, нито за неговото семейство. Адресът, който е по лична карта на задържания за предоставяне на оръжие на група лица за подготовка на атентат в Белгия, е на улица "Балкан" в областния център на Пиринско.

Кой е задържаният в Белгия българин?

Там живеят съвсем други хора, които нямат никаква връзка със семейството на 20-годишния българин. Няколко местни жители и комшии бяха категорични, че не знаят кой е Сергей Радков. Мъж от къщата отсреща увери, че живее от 40 години тук, но никога в съседния дом не е живяло дете с това име. Знае се, че Сергей е роден през 2003 година, за последно се е прибирал в България през 2016 г. за малко и пак е заминал за чужбина. Тогава е бил непълнолетен, след това няма друго регистрирано влизане в страната.

"Няма такъв Сергей Радков. Не познаваме нито такова дете, нито такъв младеж. Никога не са живели тук. Може да има фалшива лична карта, може само да се е водил на този адрес. Много мъже и жени от нашата махала са по чужбина, навсякъде са из Европа, но не вярваме наши хора да са терористи", каза Антон Кирилов, който живее в ромския квартал. Темата се коментираше оживено в Предел махала заедно с тази за предстоящите избори, но никой не познава задържания българин. 

Момчето е заминало за Белгия с майка си и останалите си братя и сестри. Не е изключено да е ползвано за просия там, а по-късно да е вербувано за участие в терористична група. Знае се още, че майка му от няколко години живее с друг мъж, който е българин, но не е от Пиринския край. "Заминали са много отдавна зад граница, затова е нормално никой нищо да не знае за тях", твърдят полицейски източници.

Росица Валентинова
2073 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Да

2023.03.31 | 17:17

1
Моля, уточнявайте! Български гражданин! Не българин! Има разлика! Ако беше роден в България, американец, французин, германец, италиянец и т.н., нямаше да напишете българин, а щяхте да напишете "български гражданин" Бъдете обективни!

Добави коментар

Водещи новини