Киберексперт посочи кой стои зад бомбените заплахи

  • 28 март 2023 09:00

  • 1687
  • 1
Киберексперт посочи кой стои зад бомбените заплахи
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Сигнал за поставени взривни устройства в няколко бургаски училища изпразни класните стаи вчера. Бяха евакуирани стотици деца. Всички училища на територията на града бяха щателно проверени за взривни устройства.

Експертът по сигурност Георги Балев сподели, че не определя случая като хакерска атака, тъй като не са нанесени щети.

"Виждаме изпращане на едно масово съобщение, откъдето идва целия проблем. Доста е лесно да се направи имейл и да се спусне по такъв начин, че да не се разбере какъв е изпращачът. Имейл системата е създадена през 70-те години и начинът на проследяване не ни помага много в днешни дни. Не може да се установи кой е изпратил мейлите, много лесно може да се създаде сървър, откъдето да се изпращат съобщения от всяка част на света", смята той.

И допълва, че вероятно авторът на бомбените заплахи е потиснат човек, още ученик.

До 1-2 дни ще се разбере дали зад бомбените заплахи в училищата стои дете

"Той е искал да се почувства по-силен, за него светът е училището, затова е разпратил мейли до училища. Вероятно е от Бургас, защото в Телеграм канала си използва бургаска медия, която само бургазлии помагаме. За мен това е човек, който е в България, в Бургас", заяви експертът. 

По думите на Пламен Петков един от начините да се затрудни кой го е изпратил е използването на виртуална частна мрежа или VPN - който маскира и геолокацията на адреса, от който се изпраща.

"Чрез нея дори да се намирате в Бургас, в дадения момент може да показва, че сте в Холандия. Всеки имейл има IP адрес, който удостоверява самоличността. Целта на VPN е да промени тази самоличност, за да не се разбере кой е човекът зад него", обясни той.

Росица Валентинова
1687 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.28 | 09:25

1
за бомбена заплаха е необходима бомба, а това е спам атака, доброволен локдаун

Добави коментар

Водещи новини