БДЖ: Зачестяват случаите на посегателства над влакове с камъни

  • 27 март 2023 16:14

  • 530
  • 2
БДЖ: Зачестяват случаите на посегателства над влакове с камъни
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

През последния месец се наблюдава тревожна тенденция от увеличаване на случаите на хвърляне на камъни по преминаващи влакове.

Само в четвъртък (23-и март) са регистрирани 3 случая на посегателства с камъни над композиции в различни участъци на страната. От началото на месец март тези случаи са се увеличили два пъти в сравнение с предходните месеци, като са регистрирани общо 10 посегателства за месеца, а от началото на годината общият брой на подобни набези е 19. Освен хвърлянето на камъни, се наблюдава и друга възпрепятстваща движението на влаковете проява с поставяне на препятствия върху железопътните релси. Последният такъв случай е отбелязан през вчерашния ден (26-и март), докато от началото на годината са регистрирани общо 4 подобни посегателства, съобщават от Железницата.

Закъснения и отменени влакове заради проблем с гарата в София

Подобни вандалски прояви нанасят значителни материални щети за „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД, като фактически саботират всички усилия на превозвача за предлагане на по-добро и по-качествено обслужване на клиентите. Най-важното измерение на тези посегателства, обаче, е застрашаването на сигурността на движението на влаковете, както и живота и здравето на клиентите и служителите на БДЖ.

Хвърлянето на камъни по влаковете може да има трагични последствия. При средна скорост на влака 65 км/ч, дори и малко камъче може да пробие стъклото и да рани човек!

С цел превенция и разрешаване на проблема с набезите ръководството на БДЖ предприема съвместни мерки с МВР за уведомяване на жителите в рисковите райони, където се наблюдават подобни явления, за опасностите от подобни необмислени действия. Освен това се извършват и оперативни действия от служителите на МВР при получаване на сигнал за подобни случаи с цел установяване на извършителите и предприемане на последващ контрол. Благодарение на тези съвместни действия през последните години броя на посегателствата намалява значително.

Мая Йорданова
530 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
...,,

2023.03.27 | 16:41

2
то...едни...влакове
Емѝ...

2023.03.27 | 16:21

1
Цигани като мен. Но полезни за господарите.

Добави коментар

Водещи новини