Проговори един от капитаните на задържаните кораби в Румъния

  • 27 март 2023 08:31

  • 440
  • 0
Проговори един от капитаните на задържаните кораби в Румъния
©
Слушай новината Слушай новината

Българските рибари, чиито кораби остават задържани в пристанището в Констанца, все още не знаят в какво са обвинени. Това обясни в ефира на БНТ Красимир Петров - един от капитаните.

Разпитите им са продължили цял ден, но съставените протоколи са изцяло на румънски.

"Нормално се държаха, не е имало ексцесии, разпитваха ни цяла нощ до 5 часа сутринта. Имаме протоколи, имахме адвокати. Служебният адвокат ми даде най-лошия вариант - до 100 000 лв. глоба и конфискация на кораба.

И друг път е имало стълкновения между наши и румънски кораби, коментира още капитанът. Към момента не е ясно какво ще се случи с корабите, като при освобождаването на моряците румънците заявили, че през седмицата ще изпратят протокол за запориране на плавателните съдове.

Посланикът ни в Букурещ: Трима от българските моряци вече са освободени

"Надявам се да се договорят да ни пуснат корабите, за да можем да съществуваме - на мен и колегата къщите ни са заложени заради това, всеки месец внасяме по 1000 лв. в банката".

Той коментира, че реакцията на българските институции този път е била изключително адекватна. Попитан обаче защо рибарите поискаха оставката на шефа на ИАРА Ваня Стаматова, Петров обясни:

"Тя с нейното изказване показа, че е неподготвена за Европейския съюз. Не може юрист, който е преподавател, да се изказва, че има румънски води, че слагаме румънското и българското право пред европейското. Откакто е директор на ИАРА не е разговаряла с нито един рибар".

 Адвокатът по морско право Димитър Димитров коментира, че в изнесените досега данни за акцията по задържането на корабите никъде не става дума за незаконен улов.

Последвайте канала на

Калина Христова
440 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини