Режисьорът на филма за Ружа Игнатова: Дилкинска е била човекът ѝ за пране на пари

  • 26 март 2023 21:09

  • 23270
  • 5
Режисьорът на филма за Ружа Игнатова: Дилкинска е била човекът ѝ за пране на пари
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Екстрадирането в Америка на българката Ирина Дилкинска, която е работила за криптокралицата Ружа Игнатова, отново отвори темата за това къде е тя и дали е жива, след като е в неизвестност повече от пет години. Броят на ощетените и заведените дела продължават да растат като сумата надмина 4 млрд. долара. 

Ирина Дилкинска е била човекът за пране на пари на Ружа Игнатова. Тя е била отговорна заедно с други да построи мрежа от фирми по цял свят, за да пере парите на жертвите на измамата, прехвърляла е парите по различни мрежи. Това каза пред NOVA режисьорът на филма за криптокралицата - Йохан фон Мирбах. 

Тя е била официално на чело на правния отдел, твърди фон Мирбах. Той обясни, че разполага с вътрешни документи, в които Дилкинска е посочена под номер 9 във фирмената листа. “След изчезването на Ружа тя е станала още по-важна. Работила е още 2 години за OneCoin и след това е приключила”, разказа режисьорът. Той я определи като “важен човек за цялата мрежа”. 

Къде е Ружа Игнатова, най-издирваната от ФБР жена в света

Освен в листа със служители, името на Дилкинска присъства и на много вътрешни документи на OneCoin. “Това показва, че тя е била много важна”, смята той. Според него дори и да не е знаела произхода на парите, с които работи, действията на Дилкинска за наказуеми. “Когато човек трябва да придвижва големи суми пари по цял свят, да ги пере и да не плаща данъци - това само по себе си е наказуемо. В този ред на мисли е безачение дали е знаела какъв е произходът на парите”, посочи фон Мирбах.

Той разказа още, че след успеха на OneCoin във фирмата са идвали повече пари, отколкото самата Ружа си е мислила. “Налице са били огромни проблеми парите да бъдат изпрани. Имало е много пари кеш. В офиса в София са приситали хора с пачки в кеш, които са искали да ги обърнат в OneCoin. Сред тях са били и криминални личности. Искали са и да ги изперат”, каза журналистът.

Игнатова е притежавала пентхаус в Лондон, построила си е вила в Созопол, карала е скъпи коли и е купувала само луксозни стоки и диаманти. “Било й е все едно. Когато получаваш стотици милиони на сметката си, каквото като харчиш по милион на ден?”, каза режисьорът, според когото Игнатова е празнувала рождени дни, които са стрували 800 000 евро. Краят на пищния й начин на живот идва през 2016 г. ”Тогава започват първите разследвания и тя не може да се върне в Лондон. Тогава разбира, че ФБР я разследва в Германия. Това се случва през април 2017г.”, каза фон Мирбах. Германските служби искат да обискират и централата на OneCoin в София. 

Пред режисьора говори най-добрата приятелка на Ружа - Асдис Ран. Тя разказала, че в този период Ружа е плакала и не се е чувствала добре. Усещала е, че всичко приключва. “Във филма Асдис заявява, че нейната най-добра приятелка е била много разстроена. Имала е и страхове за живота си. Били са много тежки времена за Ружа”, допълва режисьорът.

Той и негови колеги все още не могат да стигнат до края на историята на Ружа Игнатова. След изчезването й се уповават само на предположения. Според бившия ръководител на разузнавателната агенция в Люксембург - Франк Шнайдер, в деня на изчезването на Игнатова той е бил в контакт с нея през целия ден. Тя е избягала в Гърция, след това се е върнала в България. Но това отново са само прдположения, уточни фон Мирбах. “Вероятно е живяла известно време в страната. Аз и много от колегите предполагаме, че тя е пътувала за Дубай и там е била около година”, допълни той. 

Журналист за екстрадираната в САЩ приближена на Ружа Игнатова: Това не променя нищо

Хората, които следят живота на криптокралицата, предполагат, че със завръщането си у нас, се е оставила в ръцете на хората, които я защитават в България. Така тя става зависима от тях. Според Шнайдер е била убита. “Последното съобщение, което той получава от нея, е “Вкъщи съм в безопасност”. Според него обаче това е написано от хората, които са я убили. Защото Франк Шнайдер и Ружа винаги са си писали на немски, а съобщението е било на английски”, каза фон Мирбах.

Журналистът разследва в още няколко държави. Заподозрял е и няколко убийци, които според него са откриваеми. Има и следи. Но продължава да се пита: Защо централата на OneCoin в София е все още активна; Защо фирмата и продажбите са все още активни; Кой стои зад това; Кои са собствениците на OneCoin? “Мисля, че това е работа на българското правосъдие и журналисти - да открият и да се погрижат да няма повече измамени хора”, категоричен е Йохан фон Мирбах.

Филип Епитропов
23270 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Sarbeca Z

2023.03.26 | 22:16

3
Бай Ганьо гяура кат чуе нещо и го повтаря с десетилетия да ви е.ба майката ганьовска, кажете нещо за сащ 94-та кенефи жалки

2023.03.27 | 08:22

5
РЕЗАК НЕЩАСТЕН, ОТИВАЙ ДА ДУХАШ НА ЕРДО!
Тая Ружа

2023.03.27 | 06:21

4
С тези пари дето трябва акъл да ги откраднеш, сигурно ще се остави ей тъй да я хванете откога си е променила и лицето и името и си живей живота а вия я търсете, че и филм и правете?!???!!!!!!!
РИТАЙ

2023.03.26 | 21:38

1
ГЯУРСКИТЕ СКО ТОВЕ В ГЛАВИТЕ!
чупката

2023.03.26 | 21:56

2
Миризлив циганин.

Добави коментар

Водещи новини