От Ню Йорк до Етрополе: Тръгваме по следите на милионите от криптоизмами

  • 22 март 2023 19:46

  • 4599
  • 6
От Ню Йорк до Етрополе: Тръгваме по следите на милионите от криптоизмами
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Българка в ръцете на американското правосъдие. Страната ни екстрадира 41-годишната Ирина Дилкинска в Съединените щати заради участие в криптоизмамата „OneCoin“, съобщи американското Министерство на правосъдието.

Подозренията са, че тя е част от измамната схема на криптокралицата Ружа Игнатова - най-издирваната от ФБР жена в света.

Ирина Дилкинска е предадена на американските власти в понеделник на Летище София. Тя вече е в Съединените щати,  където ще отговаря по обвинение за пране на 400 милиона долара от „OneCoin“, основана от криптокралицата Ружа Игнатова.

Екстрадираха в САЩ българка - шеф на отдел в схемата на Ружа Игнатова

Дилкинска е с българско гражданство, а процедурата по екстрадирането ѝ започва преди точно две години, разказаха от прокуратурата.

През април 2021 година българката е задържана в София. Процедурата по екстрадиция Дилкинска прекарва под арест. В САЩ ще отговаря по обвинение в криптоизмами и пране на пари.

В съобщението за екстрадирането ѝ разследващите разкриват детайли за нейната роля в схемата. Според тях Дилкинска използва фирма, която през 2015 година и 2016 г. генерира печалба от 200 милиона евро, прехвърлени с мотив „инвестиции“ към фондове на Марк Скот - юрист и друга ключова фигура в схемата.

Проверка на БТВ показва, че в същия период Ирина Дилкинска действително управлява въпросната компания. Официално фирмата е с капитал от 5000 лева и се занимава с консултантски услуги. През 2017 година Дилкинска я напуска, а на нейно място управлението поема Маргарита Кънева.

Прокуратурата с подробности за съучастничката на Ружа Игнатова и картината на Полък

Фирмата, през която Департаментът по правосъдие твърди, че са изпрани 200 милиона евро, е регистрирана в Етрополе на домашния адрес на новата управителка в ромската махала.

„Нищо не знам по въпроса. Не я познавам тази Ирина. Изобщо не знам какво се случва. По принцип разбрах, че съм управител на фирма, когато спрях да получавам детски“, коментира пред БТВ Маргарита Кънева.

27-годишната жена признава, че преди години срещу 300 лева се е съгласила да даде данните си, за да бъде регистрирана фирма на нейно име.

„Спрямо Ирина Дилкинска има определени обвинения. И това, че тя е замесена в заговор за пране на пари, което тепърва подлежи на доказване“, обясни адвокатът на Ирина Дилкинска.

Пред българските власти Дилкинска не е казвала дали знае къде е Ружа Игнатова, която е в неизвестност от 2016 година.

Мая Йорданова
4599 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2023.03.23 | 06:48

6
Какво е престъплението и кога е доказано? За да е пране на пари трябва осъден престъпник. Иначе парите са минали през суифт и са във фондове на британските вирджински острови. Ако има престъпление да ги конфискуват, за четири години имат и печалба. Брадърите искат да изстискат информация за азиатските клиенти, които са носели кеша.

2023.03.23 | 05:57

4
Такива кадърни хора трябва да ги пазим,за нас а не даги даваме,навън,господа Български предатели.

2023.03.23 | 06:47

5
това са потни циганки, които въртят схеми на кгб
Росица

2023.03.23 | 03:58

3
Защо пращате клетата жена? Цяла България знае, че Таки е двигателя на всичко, но той си е платил спокойствието

2023.03.22 | 23:19

2
Възраждане 32%

2023.03.22 | 20:06

1
'кралицата' вече са я изсрали рибите.

Добави коментар

Водещи новини