Подробности за акцията срещу купуването на гласове в Бургас

  • 22 март 2023 14:18

  • 262
  • 0
Подробности за акцията срещу купуването на гласове в Бургас
© Novini.bg/ Canva

Трима мъже по три досъдебни производства, образувани за нарушения на политическите права на гражданите, са задържани от началото на специализираната полицейска операция по противодействие на купения вот, конвенционалната престъпност и миграционния натиск, протичаща на територията на Областната дирекция на МВР Бургас, съобщиха от пресцентъра ѝ.

Към момента се проверяват общо 15 сигнала за купуване на гласове, като освен в частни адреси полицейските служители осъществяват проверки и в търговски обекти, предоставящи продукти на "версия", заложни къщи, пунктове за черни и цветни метали, питейни и увеселителни заведения и други места, за които има данни, че евентуално може да се извършва престъпна дейност. 

Акция срещу купуването на гласове в Бургаско, има задържани

Към 11:00 часа днес са проверени 243 моторни превозни средства и 380 лица. Задържани по Закона за МВР са десет лица. 

Във Второ Районно управление – Бургас е образувано едно досъдебно производство, по което е задържано едно лице от кв. „Долно Езерово”. Иззет е тефтер с имена и лични данни. Други две досъдебни производства с двама задържани са образувани в Районно управление – Поморие, като отново са иззети тетрадки с имена и лични данни. При проверките в села от Община Сунгурларе е установено едно лице, извършвало лихварска дейност. Установява се съпричастността на лицето към опрощаване на вземанията в замяна - гласуване за определена политическа сила.

Проверки са извършени на територията на общо четири общини – Бургас, Камено, Поморие и Сунгурларе. 

БТА припомня, че при предишната специализирана операция в Пето Районно управление Бургас бе образувано бързо производство за извършено престъпление по чл. 167, ал. 2 от НК – "Който предложи или даде на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция или да гласува на референдум по определен начин се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева". Производството е образувано с разпити на свидетели, според които са им предложени по 50 лв. за да гласуват на предстоящите избори за конкретна политическа партия. 

В резултат на полицейските действия на служители от отдел "Криминална полиция" при ОД на МВР – Бургас и Районно управление – Руен за осъществени иманярски действия бяха проверени два адреса в селата Череша и Добра поляна, обитавани съответно от 32 годишен мъж и 55 годишен криминално проявен, извършвал и преди време иманярска дейност. Намерени и иззети бяха металотърсачи, както и различни предмети с културно-историческа ценност - римски монети и части от накити, които са предадени на специалисти за датиране. 

В продължаващата полицейска операция са включени екипи на "Охранителна полиция", "Пътна полиция", "Икономическа и криминална", бургаската жандармерия и НАП – Бургас.

Радина Лазарова
262 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини