Бащата на Сашко: Понякога се питам как въобще е издържал толкова време в гората

  • 16 март 2023 08:59

  • 2283
  • 7
Бащата на Сашко: Понякога се питам как въобще е издържал толкова време в гората
© БТВ
Слушай новината Слушай новината

Сашко изчезва от погледа на баща си на 11 ноември следобед. След час в гората над Перник и центъра на града гъмжи от хора – полицаи, доброволци, планински спасители, аварийни екипи.

„Когато спрях колата, той слезе и аз карах след него, но просто за момент си разсеях вниманието с джиесема“, казва пред БТВ Александър Цветанов, баща на 12-годишния Александър. 

Дните минават. Сашко се търси се по земя, вода и въздух, но от него няма и следа.

След 9 дни и 8 нощи, точно в 14:27 ч. на 19 ноември Сашко е открит жив.

„Не можах да повярвам, честно, не можах да повярвам. 5 секунди стоях и го гледах и не можах да повярвам“, казва Веселин Георгиев, един от доброволците открили Сашко. 

„Респект към детето, но е оцеляло само. Ние просто му помогнахме да се прибере. Той е боец“, казва доброволецът Милко Михалков.

Сашко от Перник вече ходи с проследяващо устройство

По случая започва разследване, за да се разбере дали действително Сашко е оцелял сам, или е бил отвлечен. Четири месеца по-късно бащата на Сашко Александър Цветанов е повикан в полицията в Перник, за да се запознае със заключението на разследващите.

„Мнението на експерта е, че детето е било през цялото време в гората. Имаше даже изследвания на крачетата, тъй като те бяха гъбясали в обувките. И там се беше установило, че никой не го е събувал. Никога не са му били изсушавани крачетата и именно това състояние на краката отговаря на тези 8 дни, в които постоянно си е бил в обувките“ казва Александър Цветанов, баща на 12-годишния Александър.

Демерджиев награждава полицаи и доброволци, издирвали Сашко

В началото, според събраните доказателства, Сашко е намерил убежище в храстите. Детето е с аутизъм и до този момент не може да разкаже какво е преживяло.

„Тези драскотини, които са по ръцете и по главата, бяха в началото. Те бяха зараснали вече към края, така че може би в началото е бил в храстите, след това се е движел по някакви начини“, казва Александър Цветанов.

Детето е успявало да се храни и да пие вода, сочат заключенията на специалистите. От областната дирекция на полицията в Перник потвърдиха , че разследването по случая е приключило.

Приключи разследването за евентуално отвличане на Сашко от Перник

„Материалите са докладвани на прокуратурата. Преди наблюдаващия прокурор да прецени дали досъдебното производство да бъде прекратено, или не, нямаме право да обсъждаме доказателствата“, пише в позиция на ОДМВР – Перник.

От прокуратурата в Перник уточниха пред екипа ни, че имат срок от един месец, в който да се запознаят с материалите и да се вземе решение дали по случая е извършено престъпление, или не.

А откакто Сашко е отново с татко си, състоянието му е значително по-добро.

„Даже глинени съдове прави с ръчички, рисуваме, научи се да плува. Очевидно, че има доста таланти. Понякога си мисля и се питам как въобще е могъл да издържи толкова време в гората, но очевидно възможностите на моя син са по-големи. Аз съм щастлив, че той е такъв и че може толкова много неща“, казва бащата на 12-годишния Александър.

Бащата на Сашко се опитва да му създаде максимално много активности, заради неговата хиперактивност. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2283 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
М. Иванов

2023.03.16 | 12:21

7
Пак тия малоумници защо ни занимавате с тях, повръща ми се от тия

2023.03.16 | 10:06

6
izmamnik ne se pravi na lud mnogo dobre znaesh koi se e grijil za deteto kakto mi tce to niama kak 8 dena da e paslo treva vav gorata
Мира

2023.03.16 | 09:50

5
А нещо за Навални или за Зеленски няма ли да ни посетите.
Лекси

2023.03.16 | 09:38

4
кажи ,колко плати откуп и не прави хората на идиоти !
Ясновидец

2023.03.16 | 09:33

3
Изобщо не му вярвам на тоя
ей мисирки!

2023.03.16 | 09:27

2
пак ли ще ни занимавате с малкото лaйно и малоумния му баща?!?!?

2023.03.16 | 09:18

1
По-често се питай, по-малко квичи по телевизора.

Добави коментар

Водещи новини