Оцелели след трагедията край Локорско мигранти разказаха за кошмарното пътуване

  • 14 март 2023 19:24

  • 2448
  • 5
Оцелели след трагедията край Локорско мигранти разказаха за кошмарното пътуване
© Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

На 17 февруари в камион край селото бяха открити 18 мъртви мигранти, които са се задушили в специално изградените тайници. Шестима от оживелите разказаха за кошмарното пътуване пред Нова телевизия.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1116

Всички те бягат от Афганистан в търсене на нормален живот. Някои се познават, други се срещат в Истанбул. Не е трудно да намерят каналджии, които да ги преведат през границите. Платили по 3300 евро на човек.

За ден трафикантите превозват афганистанците до нашата граница. Мигрантите разказаха, че със стълба преодолели оградата на границата ни с Турция. Тук ги поели българските каналджии. Наричат ги навигатори. Те ги водят.

"След като се прехвърлихме през мрежата, две денонощия вървяхме пеша, след това колата, която беше изпратена от каналджиите, пристигна на определеното място. Качихме се в първата кола. Тя се развали обаче, счупи се, слязохме. След пет часа дойде друга кола, не - същата кола. Качихме се, тръгнахме, но тя пак се развали, пак слязохме. В този момент полицията вече знаеше за нас и ние избягахме.  Хората, които бяха организирали нещата, ни казаха да се скрием в гората. Полицията пристигна, имаше кучета, но не успяха да ни открият. Бяхме се скрили добре. Две денонощия бяхме в гората, нямахме вода, нямахме храна, нищо нямахме", спомня си един от оцелелите. На третия ден дошла същата кола. Мъжете отново се качили в нея и пътували над 7 часа.

Проговори брат на загинал в камиона-ковчег край Локорско

"Беше като метален ковчег, отгоре имаше сложени здраво хванати дъски", разказа един от оцелелите. "Така беше направено, че нямаше как да се измъкнем. Час-два се чувствахме добре - когато и двата вентилатора работеха. Обаче те изгоряха. След това започнахме да усещахме как започва да липсва кислород. Започнахме да викаме, да крещим, обаче никой не ни чуваше, за съжаление. За голямо съжаление изгубихме 18 приятели", обясни единият афганистанец. По думите му в момента, в които вратата се отворила, оцелелите започнали да се хвърлят на земята, защото не можели да дишат и да се движат.

"Бях до самата врата. Натисках с рамото си вратата и като че ли се беше появил един малък процеп, през който дишах по малко. През цялото време усещането беше, че си отивам - последните мигове от живота ми. Изпаднах в безсъзнание", разказва друг от оцелелите.

За трагедията край Локорско в ареста са шестима души. Единият от тях – бивш граничен полицай, който беше екстрадиран от Гърция.

Константин Тодоров
2448 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Ккво?

2023.04.26 | 12:21

5
Некой да ви е викал?
iv ian

2023.03.16 | 06:56

4
Някой да ги е канил?

2023.03.14 | 20:01

3
За това да благодарим на най-големите демократи в света, на които дължим и ние и тези нещастници тази миграция.

2023.03.14 | 19:55

1
А бе ко стана бе, то не останаха хора в Афганистан бе? Колко милиона дойдоха вече в Европа? За година и половина цял Афганистан се изниза през България.

2023.03.14 | 20:01

2
За това да благодарим на най-големите демократи в света, на които дължим и ние и тези нещастници тази миграция.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини