Борислав Сандов алармира: МВР незаконно търси глоби от протестиращите през 2020 г.

  • 14 март 2023 09:49

  • 602
  • 0
Борислав Сандов алармира: МВР незаконно търси глоби от протестиращите през 2020 г.
© Фейсбук / Borislav Sandov
Слушай новината Слушай новината

Бившият вицепремиер в правителството на Кирил Петков Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е алармира, че МВР незаконно търси глоби, за които наказателните постановления не са връчени.

Сандов, който е в ръководството на "Зелено движение", разказа във Фейсбук историята от летните протести през 2020 г., когато хиляди българи демонстрираха срещу правителството на Бойко Борисов и срещу главния прокурор Иван Гешев.

Политикът разбира, че срещу него има наказателно постановление, издадено от СДВР, не защото го е получил лично или чрез адвоката си, а защото бива потърсен от НАП, за да го информират, че срещу него има влязло в сила наказателно постановление за 100 лв., които дължи на бюджета. Сандов се учудил, защото, според него, единственият му досег със СДВР е незаконното му задържане от 2 септември 2020 г. Заповедта за това задържане е призната за незаконна от съда.

Въпросните 100 лв. обаче нямат общо със заповедта за задържане. Те следват от акт за установяване на административно нарушение, издаден на Сандов вечерта на протеста. Тогава на "зеления" политик му е издаден акт за неподчинение на полицейските служители, който той е подписал с възражение, разказа адвокатът му Калин Ангелов. На следващия ден юристът иска от СДВР четливо копие на акта и писмено уведомява органите на реда, че кореспонденцията по казуса следва да се изпраща на служебния му адрес. През октомври 2020 г. получава четливо копие от акта, но не и наказателното постановление, макар то да е било вече издадено на 1 октомври. Това постановление и до вчера не беше получено от адвоката.

Ангелов обясни, че предстои да иска възобновяване на производството, тъй като наказателните постановления могат да се атакуват в съда. "Как мога да бъда глобен, без да съм разбрал за това и да имам право да обжалвам?", възмущава се и Сандов.

В същата ситуация е и ентомологът доц. Стоян Бешков. Той дори е бил информиран от публичен съдебен изпълнител, обяснява Сандов. "Това означава, че най-вероятно всички арестувани на протеста на тази дата (над 100 души) са в същата ситуация, независимо дали са спечелили своите дела (делата срещу заповедите за задържане нямат общо с актовете за неподчинение на полицията, б.а.), както при нас със Стоян Бешков", допуска Сандов.

Напрежение между протестиращи и полиция пред Министерски съвет

Адвокат Ангелов потвърди, че историята на Бешков, когото също защитава, е същата като на Сандов, като дори номерата на актовете им са последователни. "И на двамата актовете са връчени в условията на чл. 58, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания - ненамерен на адреса. Неясен служител се е подписал с две дати. В производство по възобновяване по ЗАНН сме", допълва адвокатът.

Юристът не се ангажира с предположение на колко още протестиращи може да им се е случило същото. 

"Сега" потърси коментар от МВР, но до публикуването на този текст такъв не беше получен.

"Вече съжалявам, че се отказах от дело за обезщетение от СДВР. Трябваше назидателно да бъдат осъдени, а парите да бъдат дарени за някоя важна кауза. МВР има нужда от кардинална реформа. Може би по грузинския модел", завършва поста си Сандов, напомняйки за това как в Грузия всички служители на МВР бяха уволнени и след това бяха наети млади хора, които нямат общо с милицията, говорят чужди езици и са компютърно грамотни.

Цветелина Кирилова
602 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини