Акция на граничния пункт „Кулата“

  • 25 февруари 2023 09:03

  • 2057
  • 1
Акция на граничния пункт „Кулата“
©
Слушай новината Слушай новината

Служители на Министерство на туризма, Комисия за защита на потребителите (КЗП), Областна дирекция на МВР-Благоевград, Сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и ИААА проверяват превозни средства за нелоялни практики в сферата на туризма на Граничен контролно-пропускателен пункт „Кулата- Промахон“.

Проверките са резултат от постъпила в Министерство на туризма информация, касаеща опасенията на туристическия бизнес за разрастването на сивия сектор.

Съвместната дейност на институциите ще продължи през цялата година на всички гранично-пропускателни пунктове на страната, съгласно правомощията на държавните органи.

Министерство на туризма съвместно с КЗП проверява за законово упражняване на дейността на туроператорите, туристическите агенти и на правоспобните екскурзоводи.

ИААА извършват проверки за спазването на изискванията на Закона за автомобилните превози. Областна дирекция на МВР-Благоевград, Сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ вземат отношение по евентуално установяване на нерагламентиран превоз на пътници.

ГДБОП удари Кюстендил и Благоевград, има арестувани

През изминалата седмица проверка беше извършена на Граничен контролно- пропускателен пункт „Русе-Гюргево“. Проверени са 12 автобуса, превозващи туристи
за Румъния. На 12 броя туроператори (организатори на пътуванията) е извършена проверка в Националния туристически регистър за наличието на валидно сключен договор за застраховка „Отговорност на туроператора“. Направена беше проверка също дали при извършването на дейността си туроператорите имат сключени договори с лицензирани превозвачи и правоспособни екскурзоводи. В резултат на проверката са съставени 10 протокола от Комисия за защита на потребителите съвместно с представител на Министерство на туризма.

Извършена беше проверка в Националния туристически регистър и на три лица, упражняващи професията „екскурзовод“. Съгласно изискванията на Закона за туризма всеки екскурзовод трябва да е лицензиран, да притежава идентификационна карта, която да предоставя, за да се удостовери, че работи спрямо регламентите.

Росица Валентинова
2057 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.02.25 | 11:40

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини