Пенсионер получи инсулт след огромна финансова измама

  • 17 февруари 2023 15:07

  • 2986
  • 1
Пенсионер получи инсулт след огромна финансова измама
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

86-годишен пенсионер от пловдивското село Белозем стана жертва на огромна измама. Нанесените за него щети - имотни и финансови са за около 78 000 лв. В резултат на преживяното, възрастният мъж получил инсулт. 

Наблюдаващият прокурор Димитър Костов обясни, че привлечени като обвиняеми за две жени, на 25 и 41 години, с роднинска връзка помежду им. Те са обикаляли малки населени места, за да подбират жертвите си - самотно живеещи възрастни хора. 

"Една от жените завързала по-близки взаимоотношения. Поискала заем от 3000 лв. и той ѝ дал. Впоследствие му казва, че няма как да му ги върне и му предлага да се реваншира с ремонт на къщата, който ще извърши бригада. Отива до неговия дом с другите лица от ромски произход. Първо всичко се представя като безплатна услуга. След това обаче му искат пари", обясни Димитър Костов. 

Замесиха полицай в застрахователна измама за 90 бона

Пенсионерът дава всичките си спестявания, а когато свършват - започва да тегли кредит след кредит. Те го съпровождат до банкови институции, за да тегли парите. 

Предвид, че много задлъжнява, му казват, че ЧСИ ще му вземе имотите.

"Така се стига той да прехвърли част от нивите си. Общата вреда, която му е нанесена в сума и имоти е 77 500 лв. В крайна сметка споделил за това на по-късен етап на свои близки, които вече се обърнали към органите на МВР", каза още прокурор Костов, съобщава Марица. 

Той допълни, че единственото, което измамниците да направили, е да сложат половин олук.

Мъката за пенсионера е продължил няколко месеца. 

Двете жени са подведени под отговорност. Те не са от същото село, а от други райони. 

Началникът на пловдивската полиция старши комисар Васил Костадинов посочи, че е свършена добра оперативна работа по случая. Каза, че групата е разкрита в резултат на работата по идентичен случай по същото време. "Те подбират жертвите си. Като видят некролог на вратар и самотно живеещ възрастен, започват да разговарят с него за подмяна на олуци, на керемиди и т.н.", каза той и предупреди в подобни ситуации, ако хората не успеят да ги накарат да си отидат след отказ, да потърсят съдействие от съсед, близък и полицията. 

Заместник-районният прокурор Атанас Илиев каза, че случаят е фрапантен, защото пенсионерът е пострадал и сериозно здравословно. Той заяви, че прокуратурата ще продължи да провежда срещи и разяснителни кампании с възрастните хора по селата, за да ги предупреждава и да обяснява за подобни измами. 

 

Мая Йорданова
2986 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.02.17 | 15:34

1
да се прати цялото сиганско мешере да върне парите на човека, там където е

Добави коментар

Водещи новини