Ученичка с шокиращ разказа за момчето, извадило пистолет в училище

  • 30 януари 2023 08:45

  • 4528
  • 0
Ученичка с шокиращ разказа за момчето, извадило пистолет в училище
© Novini.bg/ Canva

Ученик извади пистолет в 9-та френска езикова гимназия в София. Няма пострадали, но как се стига до този случай и какво следва оттук нататък?

Малко след случилото се в четвъртък миналата седмица съучениците в 12-и клас излязоха с официална позиция, в която отправят обвинения към ръководството на училището, защото не е взело необходимите мерки след множество сигнали и оплаквания срещу съответния ученик.

Момчето, извадило пистолет в час, било агресивно

„Той е седял на най-първия чин и дискретно започнал да зарежда газовия си пистолет, докато учениците, които са седели зад него не са забелязали какво се случва. Те са се притеснили изключително много, имайки предвид поведението му през годините. Излезли са от стаята и първо са потърсили психолог, а след това и зам.-директор. В класната стая е имало ученик, който случайно е преминал курс за преговаряне с терористи, и той е знаел как да реагира и какво да направи“, разказа ученичка пред камерата на bTV, която иска анонимността ѝ да бъде запазена.

„По-късно се разбра, че момчето с пистолета е искало да отиде в Горна Баня, за да се упражнява да стреля. В момента, в който са го хванали, са преговаряли с него да си предаде оръжието. Той е отричал, че има такова, докато раницата му не е била взета. Този човек никога не е бил спокоен и е проявявал агресия към всички. За него е проведен и съвет, след който обаче не е преместен или изключен от училището“, разказа още ученичката като уточни, че агресивното момче е трябвало да премине в онлайн форма на обучение. Това обаче се е случило за две седмици, а след това момчето се е върнало в клас. Според съучениците му това се дължи на връзки на родителите му.

„Това момче сме го виждали и с ножове, и с боксове в училище, но никой не му правил забележка. Ако някой друг беше на неговото място, съм убедена, че той щеше да бъде изключен“, допълни още ученикът. „Винаги е буйствал и е искал да се бие със съученици, които нищо не са му направили. Надявам се да не го виждам повече в клас. Няма да бъдем спокойни, ако дойде и на бала ни. Страх ме е, не се знае какво ще направи в даден момент“, разказа съученичката на момчето.

Зам.-директор: Разказът, който чух, е повече плод на емоционалните реакции на учениците

„Разказът, който чух, е повече плод на емоционалните реакции на учениците. Какво обаче се случи? Двама ученици дойдоха в кабинета ми и казаха, че въпросният ученик си играе с патрони. Веднага информирах директора, който задейства процедурата да се обади, където е необходимо“, обясни Розелина Найденова, зам.-директор „Учебната дейност“ в гимназията, която е и пряк свидетел на ситуацията от четвъртък.

BTV

„Междувременно учениците са срещнали педагогическия ни съветник и са казали, че има ситуация, и специалистът е отишъл в класната стая. Там Боян е бил със затворена раница и тетрадка на чина, бил е помолен е да излезе, след което дойде в кабинета ми. Попитах ученика какво е правил, а реакцията му беше „Какво пак съм направил?“. Обясни ми, че си е играл с пластмасови топчета. Поисках да ги видя и той ми ги показа. Оказа се, че са метални, защото бяха доста тежки. След това ми разказа, че са били за пълнител, който също ми показа. Попитах го дали има пистолет. Поисках да го покаже. Оръжието не е газов пистолет, както се тиражира, а пневматичен с капсички. Заедно с ученика слязохме до охраната, където оставихме раницата му на съхранение. След 5 минути дойдоха полицаи, които направиха разследване. Ученикът каза, че не е заплашвал никого, а е демонстрирал, че има оръжие, което е строго забранено в нашия правилник“, разказа Розелина Найденова.

Тя обясни, че достъпът до училището става с карти, а обемистите предмети, които се внасят, се проверяват.

„Този ученик е имал санкции през годините – за отсъствия, за поведение. Много е трудна комуникацията с неговото семейство. Преди няколко месеца получи предупреждение за преместване заради отсъствия. Никога не е бил санкциониран с преместване в друго училище. Оценявахме неговото поведение и психологическо състояние и търсихме комуникация със семейството“, каза още Розелина Найденова.

„Родителите на ученика не са оказвали натиск върху училището“, посочи още тя. На 31 януари ще се проведе педагогически съвет за случилото се.

Радина Лазарова
4528 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини