НАП откри големи задължения по ДДС на дружеството на Nexo в България

  • 27 януари 2023 12:27

  • 829
  • 3
НАП откри големи задължения по ДДС на дружеството на Nexo в България
© Novini.bg/Canva
Слушай новината Слушай новината

Национална агенция за приходите (НАП) е направила три ревизии на дъщерното дружество на регистрираната в Швейцария "Нексо" АД. Те са проведени между 2020 и 2022 г.

Проверките са установили допълнителни задължения в особено големи размери по ДДС. Това става ясно от отговор на служебния финансов министър Росица ВелковаРосица ВелковаРосица Велкова е родена на 16 март 1972 г. в София.   Придобива магистърска степен по финанси на въпрос на депутатите от "Възраждане" Иво Русчев и Димо Дренчев.

Въпросът е зададен само ден след акцията на прокуратурата в офиса на компанията в София.

Депутатите Русчев и Дренчев питат дали дружеството "Нексо" фигурира след големите данъкоплатци, за декларирани печалби, брой на осигурените в него и съответстват ли обявените печалби на оборота, за който се споменава, че е в размер на 97 млрд. долара.

Служебният министър на финансите отговаря, че дружество "Нексо" в България няма, в Търговския регистър е вписана компанията "Ен Ди Ес", чийто едноличен собственик е "Нексо" - Швейцария. Тя отбелязва, че дружеството не е сред големите данъкоплатци. Министър Велкова добавя, че оттам са подали годишни декларации за 2018, 2019, 2020 и 2021 г. с декларирана счетоводна печалба. 596 души по данни към ноември 2022 г. работят в компанията, както бе съобщено от самите тях, потвърждава още тя.   

Шефът на ДАНС за Nexo: Купували са имоти у нас и в чужбина с пари от оборота

От отговора също се разбира, че само първият от трите ревизионни акта е бил частично оспорен в съда, отменен и върнат за нова ревизия. Следващите не са обжалвани и са влезли в сила.

"24  часа" припомня, че акцията на ДАНС и прокуратурата бе проведена в началото на януари. Тогава претърсени бяха над 15 адреса.

Разследва се организирана престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления, престъпления, свързани с предоставяне на банкова дейност без лиценз, както и компютърни измами, съобщи тогава на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Цветелина Кирилова
829 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
СССР

2023.01.31 | 11:00

3
Със прани пари дават кредити КРЕДИСИМО закривай
Емѝ...

2023.01.27 | 12:59

2
Как така едновременно "дружеството не е сред големите данъкоплатци", т.е. задълженията им към бюджета не са големи и "са установили допълнителни задължения в особено големи размери по ДДС"?
ШИБАМ ПЛАТЕНИ БСПДИРАСТИ

2023.01.27 | 12:58

1
Какво сте очаквали да ни се случи, след като клана на хиените и шарлатаните, с ГугЛена, Кокорчо, Кирето, Краднелия и Г.нома начело, узурпираха властта с помощта на ПееРашков, и под юмрука на Крадеф.

Добави коментар

Водещи новини