Нова синтетична дрога с неизвестен състав прави децата "опитни зайчета"

  • 26 януари 2023 10:07

  • 673
  • 0
Нова синтетична дрога с неизвестен състав прави децата "опитни зайчета"
© Novini.bg/ Canva

Появи се нов опасен наркотик. Все повече млади хора се пристрастяват към вещество, известно като куш или К2. Според германски издания вече има и жертви сред децата.

"Съществуват няколкостотин синтетични аналози на канабис и десетки имена, под които те се продават. Никога не знаете какво точно ви се предлага. К2 не е по-пристрастяващ от всички останали наркотици. Всички вещества, които бихте могли да си закупите, не са изследвани за вредни ефекти. От синтетични аналози на канабиса хора умират вече години наред", заяви биохимикът от Българската академия на науката д-р Юлиян Караджов по bgonair.

По думите му начинът, по който може да повлияе даден наркотик, зависи от състоянието, възрастта на човек и самия състав на продукта.

Баща: "Много е страшно да разбереш, че 13-годишното ти дете употребява наркотици"

"Трудно можем да контролираме действията си, ако използваме наркотици. Ако е известна дрога, чиито ефекти са известни, може би в даден момент може да се стегнете и избегнете опасна ситуация", отбеляза д-р Караджов.

Според биохимика под името К2 могат да се крият редица различни вещества. Той коментира, че повод за притеснения има, тъй като и на българския пазар често се появяват синтетични наркотици.

"В науката не е описано как могат да ви съсипят здравето. Употребявайки ги, ставате опитни зайчета", категоричен бе д-р Караджов.

Радина Лазарова
673 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини