Журналист от "Капитал": Стартирахме разследване върху дейността на Nexo още през 2021 г.

  • 19 януари 2023 18:05

  • 562
  • 3
Журналист от "Капитал": Стартирахме разследване върху дейността на Nexo още през 2021 г.
© бТВ
Слушай новината Слушай новината

Журналистът от "Капитал Йоан Запрянов обясни в интервю за предаването "Лице в лице", че Nexo са били рекламодател на медията, но това не представлява директна връзка. 

Той подчерта, че в "Капитал" съществува стабилна бариера между рекламата и журналистическия отдел. И разказа за свое разследване върху дейността на криптобанката, което е стартирал още през 2021 година."Тогава те бяха редовен рекламодател. Не съм имал проблеми да напиша дълго разследване, в което описахме неща, които Прокуратурата цитира сега. През 2021 г. по време на първото ни разследване обърнахме внимание на сложната корпоративна структура на Nexo, на това къде те имат лицензи, къде ги използват и къде казват, че са им нужни. Обърнали сме внимание на всички съмнения за пазарна манипулация, но България не би имала юрисдикция там. Обърнали сме внимание на всяко едно дело на частен инвеститор към Nexo. Едно от тях е иск за 5 милиона, друго е за 60 милиона", посочи още журналистът.

Иван Гешев коментира разследването по случая "Nexo"

И даде пример с трима ирландски предприемачи, които са предявили иск с твърдението, че от Nexo са замразили активите им в платформата, след което са им оказвали натиск да ги продадат на по-ниска от пазарната цена.

След намесата на Прокуратурата, от "Капитал" са потърсили коментар от криптобанката, но обратна връзка не е имало. "Nexo е компания, за която нямаме много данни: за нейните финанси, финансови потоци, дали другите дружества въобще са имали някаква дейност. 94-те милиарда долара, които бяха цитирани, са пари, които са влезли и излезли от компанията. Това са били пари на клиенти, компании, приходи. Само по себе си не значи, че в който и да е момент Nexo са имали 94 милиарда долара, колкото дори не е икономиката на България. Опитахме да потърсим ръководството на Nexo. Публикувахме материал, в който казваме кои са четириата обвияеми. От тях вдигна само един и каза, че не може да коментира. Двама от търсените са извън България - Антони Тренчев и Коста Кънчев, който е посочен като глава на организираната престъпна група Бизнес моделът на Nexo не е уникален", посочи Запрянов, като добави, че повечето подобни не криптобанката бизнеси са фалирали в последните 12 месеца. 

Тома Биков за случая Nexo: Вече говорим за обръчи от партии около фирми

Журналистът посочи още, че Nexo продължава да оперира и да има клиенти. "Не съм чул за клиенти, които се оплакват, че не могат да си вземат парите", добави той.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
562 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Рашидов

2023.01.19 | 23:12

1
Ако нексо фалира, познайте кой ще плати загубите :)

2023.01.20 | 06:30

3
не можем, веждичка, я кажи? кой ще ги плати?
PaulaFox

2023.01.19 | 23:19

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини