160 хиляди нелегални мигранти са се опитали да влязат у нас

  • 06 януари 2023 13:07

  • 461
  • 0
160 хиляди нелегални мигранти са се опитали да влязат у нас
© Novini.bg/ Canva

За 2022 г. е осуетено проникването на над 160 хиляди души. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев в отговор на въпрос за Тристранния българо-турски-гръцки контактен център на гранично-пропускателния пункт "Капитан Андреево - Капъкуле", зададен му от народния представител Смиляна Нитова-Кръстева.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1546

Той добави, че ако през 2015 г. – 2016 г., при много по-малко опити за проникване, в страната през територията ни са минали над 20 хиляди мигранти, сега, при в пъти повече опити, през страната ни са минали близо 14 хиляди. Това означава, че цялата система за противодействие се справя по-добре спрямо миналия период, според министъра.

Задържаха за 72 часа мъж, подпомагал мигранти да преминат през страната

Иван Демерджиев увери, че в следващите месеци резултатите от борбата с нелегалната миграция ще продължат да се подобряват.

Относно тристранния център, министърът посочи, че е създаден през 2016 г. и работи на 24-часов режим на работа, седем дни в седмицата. Основните области на съвместна дейност са охраната на границата и противодействието на нелегалната миграция.

За последните пет години информационният обмен в този тристранен център се е увеличил три пъти, което означава, че изпълнява успешно задачите, за които е създаден, посочи министърът.

Демерджиев обясни, че в центъра се обменят и нотификации – сигнали, с които служителите на терен или от камери за наблюдение, в рамките на минути, предават на службите на съответната държава и те реагират.

За 2022 г. от България към Турция са подадени над 5000 нотификации, като са установени над 63 хиляди лица, направили опит да проникнат нелегално на нашата територия. Турските гранични власти са задържали 36 групи с около 400 лица по повод действията на центъра и взаимодействието в него, съобщи още министърът.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
461 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини