Полицаят, спипан да превозва нелегални мигранти на "Тракия", признал и за други такива случаи

  • 04 януари 2023 16:17

  • 2404
  • 1
Полицаят, спипан да превозва нелегални мигранти на "Тракия", признал и за други такива случаи
© Getty Images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Полицаят, арестуван тази сутрин в района на 119-и км на автомагистрала "Тракия" за превозване на нелегални мигранти, признал и за други такива случаи. В разговор със следователите коментирал, че изплаща кредит и му трябвали пари. Това съобщи на брифинг Чавдар Грошев, районен прокурор на Пловдив. Служителят на реда е бил с униформа, докато превозвал 31 мигранти от Афганистан в посока София. 

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1293

Задържаният е на 23 години и от 3 години е служител към "Специализирани полицейски сили" при Столичната дирекция на вътрешните работи. Бил е в платен годишен отпуск до 31 декември и е трябвало да бъде на смяна на 6 януари. При спирането му от служители на Зонално жандармерийско управление в 8:30 тази сутрин се легитимирал със служебната си карта, вероятно разчитайки, че ще отклони проверката, коментира Грошев, цитиран от БТА.

Подробности за задържания за трафик на мигранти полицай

Установените мигранти в буса са мъже на възраст между 20 и 30 години. Те се качили от село в Бургаска област и пътували за Сърбия, откъдето искали да стигнат до страни от Европейския съюз. Мигрантите посочили, че за превоза си платили по 4000 лири или 400 лева на човек. Предвиденото наказание за полицая е от 1 до 6 години лишаване от свобода и глоба от 5000 до 20 000 лева.

При друг случай, в 1:00 часа, отново в района на 120 км на магистралата, са задържани 25 незаконни мигранти от Афганистан. Те също били натоварени от село до Бургас и пътували за Сърбия. Превозвал ги 35-годишен мъж от Харманли, който признал, че получил 5000 лева, за да ги транспортира. В обясненията си посочил, че преди две седмици се запознал с двама турски граждани, които му предложили работата, коментира наблюдаващият прокурор по делото Атанас Илиев. 

Предстои повдигане на обвинения и задържане за 72 часа и за двамата арестувани. Продължават разпитите и претърсванията.

През миналата година делата във връзка с мигрантския поток са се увеличи двойно, каза прокурор Грошев. По думите му за 2021 година те са били 20, а за 2022 - 53. Всички са приключили с осъдителни присъди.

Владимир Василев
2404 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.01.04 | 16:44

1
NEMOJE SAMO NA EDNA ZAPLATA , INFLACIA I TO GOLIAMA

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини