МВР с позиция след разследването на "Скай нюз" за български гранични полицаи

  • 06 декември 2022 09:13

  • 2752
  • 10
МВР с позиция след разследването на "Скай нюз" за български гранични полицаи
© Novini.bg/ Canva

Разследване на британската телевизия "Скай нюз" и още няколко западни медии твърди, че български гранични полицаи са стреляли и ранили сирийски гражданин, направил опит да премине на територията на страната ни от Турция. Кадрите са заснети на 3 октомври и са били предоставени на нидерландска правозащитна организация от турски адвокат. Пред западните медии 19-годишният сириец Абдула ел Рустум Мохамед казва, че е бил ранен близо до сърцето и е получил трайни увреждания.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 919

В позиция, изпратена от Министерството на вътрешните работи до "Скай нюз", се посочва, че наши гранични полицаи са били на пост във въпросната вечер, но не са произвели изстрели.

Сириец: Български граничари ме простреляха на границата с Турция

Според МВР от видеото не става ясно от коя посока е изстрела. Във връзка с този инцидент е извършена проверка за установяване на фактическата истина, от която става ясно, че от българска страна не са произвеждани изстрели, отбелязват от министерството.

Цялата позиция на МВР, която е изпратена до "Скай нюз", е предоставена специално за "По света и у нас", както и снимки, които са свързани със случая.

В случая става дума за опит на 65 лица да преминат нелегално границата.

От МВР допълват, че е имало агресивно поведение от страна на мигрантите, които са хвърляли камъни по колата им. Пострадал е полицай от Гранично управление "Средец", нанесени са и материални щети.

 

Ето и цялата позиция на МВР:

Правният режим на държавните граници на Република България се урежда с три вида нормативни актове - европейски, международни и вътрешни. Главна дирекция "Гранична полиция (ГДГП) стриктно спазва всички тях. ГДГП активно сътрудничи на Върховния комисарят за бежанците към ООН и Българския хелзинкски комитет на базата на подписания тристранен Меморандум за сътрудничество. От момента на встъпване в длъжност на служебния кабинет, няма сигнали за сериозни инциденти, свързани с българската граница от страна на турската държава и Фронтекс.

През периода 01.01-27.11.2022 г. са регистрирани опити на 153 460 лица да преминат през българо-турска граница, което е над 4 пъти увеличение в сравнение със същия период на 2021 г. (36 418). В последните два месеца се забелязва намаление на мигрантския натиск. Охрана на българската граница осъществяват съвместно сили на МВР, МО и Фронтекс.

Съгласно Спогодбата от 1967 година между Народна република България и Република Турция за предотвратяване и решаване на граничните инциденти и поддържане на държавните гранични знаци стрелба срещу съседна територия представлява граничен инцидент и всички български служители са инструктирани да не използват оръжие към съпределна турска територия.

Следва да се има предвид, че в последно време значително се увеличи агресията проявявана от граждани на трети страни срещу служители на ГДГП. Същите хвърлят камъни и запалими предмети през оградата срещу граничните полицаи, в резултат на което има ранени колеги, както и повредено имущество на ГДГП – служебни автомобили и постоянни постове за охрана на държавната граница. В последните месеци двама служители на МВР загубиха живота си при опит за спрат автобус с нелегални мигранти в Бургас, един беше тежко ранен при подобна ситуация в София. По време на изпълнение на служебните си задължения граничен полицаи беше застрелят, а обстоятелствата около инцидента още се изясняват.

Отново за случай на агресия става дума на 03.10.2022г., когато в района на 92 гранична пирамида граничен полицейски наряд от ГПУ Средец предотвратява опит за нарушение на държавната граница от група от около 65 лица. При забелязване на граничният патрул групата се оттегля в дълбочина на турска територия. Не след дълго се завръщат обратно, като същите проявяват агресивно и враждебно поведение, което прераства във физическо насилие – хвърляне на камъни и горящи предмети към българските полицаи, служебният автомобил и охранителна кабинка. От хвърлените камъни е пострадал граничен полицай на ГПУ Средец. Нанесени значителни материални щети на български служебен автомобил "Ланд Ровър Дискавари", както и счупени прозорци на охранителната кабинка.

Веднага са уведомени турските гранични власти, които са изпратили на място свой наряд. На 02.11.2022 г. на турска територия е проведено извънредно заседание на Смесената Българо - Турска Гранична комисия за Сектор "А", на което е обменена информация за инцидента на 03.10.2022 г. Във връзка със случая от турска страна е показано видео, заснето с телефон от мигрантите, в което се чува изстрел, от който на турска територия е пострадал сирийски гражданин. От видеото не става ясно от коя посока е изстрела. Във връзка с този инцидент е извършена проверка за установяване на фактическата истина, от която става ясно, че от наша страна не са произвеждани изстрели.

Тази агресия не е изолиран случай. България пази границата на целия Европейски съюз, защото голяма част от опитващите се да влязат на наша територия се опитват да стигнат до страни от Западна и Централна Европа. Българските сили за сигурност, с помощта на Фротекс, всеки ден са на първа линия, за да защити всички европейски граждани.

Последните проверки на Европейската комисия у нас показват, че страната ни стриктно спазва Шенгенското законодателство. Това е посочено в два последователни доклада, се казва още в позицията на МВР.

Радина Лазарова
2752 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2022.12.06 | 12:12

10
trepite taz izmet te kato izbiha na6i policai ni6to nikoi ne kazva za tva na siriicite samo kor6um vav gaza
А бе момчета...сфжс

2022.12.06 | 12:02

9
Взимайте им по 50 евро и ги пускайте. Нали така казаха Нидерландците. Да видят какво става ако наистина ги пускаме за 50 евра.
Hare Krishna

2022.12.06 | 11:41

8
Да бяха застреляли паси или плевленлиев
Слави

2022.12.06 | 11:32

7
Има ли Шенген? Има ли?

2022.12.06 | 10:23

6
Трябвало е да го застрелят в главата и да му закачат мършата на някое дърво като плашило за другите незаконни емигранти.
Козината йк

2022.12.06 | 09:49

5
Трябвало е да го убият. Трябвало е и жените да убият, а не да ги обвиняват в сексуално претърсване. А нидерландците да мрат.
Емѝ...

2022.12.06 | 09:46

4
Лъжат като посрани. Стреляли са го не за да не мине, а щото не е платил.
Браво

2022.12.06 | 09:32

3
Другият път в главата. Много ясно, че ще стрелят... Влизат незаконно, ние какво баница ли да им поднесем?
Ззззз

2022.12.06 | 09:24

2
Нашата държава пак в обяснителни режим и защо? Заради лицемерието на прехваления запад и паразитите ,които същия този запад покани ,но не иска.
ХАХАХА

2022.12.06 | 09:23

1
ХАХАХА

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини