Светослав Василев: Разследването срещу „Килнет” продължава

  • 26 ноември 2022 18:20

  • 1148
  • 7
Светослав Василев: Разследването срещу „Килнет” продължава
© Getty (архив)

"Разследването срещу руската хакерска група „Килнет” продължава", това заяви ръководителят на отдел „Киберпрестъпления” към Националната следствена служба Светослав Василев в студиото на „Офанзива” по NOVA NEWS.

Той каза, че Магнитогорск е само един от векторите на атаките, установени са и такива, които водят и до други руски градове като Москва, Санкт Петербург, Владивосток и др.


Василев каза, че в групата участват над 120 души, всички са руски граждани, сравнително млади.

„Имаме акаунтите на тези лица, за някои имаме или пълни, или частични лични данни", поясни той.

"За някои от действията можем да предположим, че има хора от България, които подпомагат дейността им. Това все още се проверява”, каза Василев.

Той обясни, че разследването има за цел установяване на всички членове на хакерската група и действията им, а те са извършвали такива не само в България, но и в САЩ и в западноевропейски страни.

Василев каза, че разследващи органи в България работят съвместно с ФБР.

Хакнаха сайта на Министерски съвет

„През български адреси са атакувани български институции, но предстои да се установи дали тези адреси са били компрометирани, каза той.

Василев коментира и задържането на педофилите, които са обменяли порнографско съдържание.

„10 от лицата са задържани с мярка за неотклонение и задържане под стража, за един не са намерени достатъчно доказателства, каза той.

„Имаше шокиращи находки в градове, които са извън София”, бе категоричен Василев. Той определи част от съдържанието като „гнусно” и каза, че за пръв път се сблъсква с такова.

Василев разказа, че задържаните са казали, че са извършили грешка и не са искали да споделят файловете. Той поясни, че няма данни семействата на задържаните да участват в това, и че повечето от арестуваните се ползват с добро име в обществото.

„В САЩ и Западна Европа има регистри на сексуалните насилници, в България няма”, каза той.

Василев призова да се сигнализират правоохранителните органи и предупреди, че приложенията, които се използват на телефона няма да помогнат, ако няма доверие между родители и деца.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1148 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Смешници

2022.11.27 | 10:35

7
Пращат оръжие да се избиват руснаци, а сега надигат вой, че им били хакнали този или онзи сайт. Който вдига секира, от секира умира ИЛИ Каквото повикало, такова се обадило!

2022.11.27 | 10:18

6
МЕДИИТЕ СЕ ХРАНЯТ ОТ КРЪВ И ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ ... АКО НЯМА КРЪВ И ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ ЩЕ ТРЯБВА ДА ПИШАТ ЗА ИСТИНСКИЯ ЖИВОТ ПРИ КАПИТАЛИЗМА :))
Гакер

2022.11.27 | 08:35

5
А от кой руски град са хакнати машините за глазуване?

2022.11.27 | 07:13

4
ИСТЕРИЯТА СТЕ ГЕРБ ДПС И БСП ЗА ПАРИТЕ НА СЛЕДВАЩИТЕ ПРОТЕСТИ ЩЕ КАНИМ ЛАУРА АРЕСТУВАЙ БОРИСОВ ЛАУРА ДА АРЕСТУВАЙ БОРИСОВ ЛАУРА ВЗЕМИСИ БОЙКО БОРИСОВ
Емѝ...

2022.11.26 | 18:47

3
Манете го тоя "килнет", я кажете какво стана с "хакерите на НАП", дето ги арестуваха толко шумно преди години.

2022.11.26 | 18:38

2
Гей п о р н о сайтове.
PaulaFox

2022.11.26 | 18:36

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини