Издирвали 5 деца като Сашко, но откривани още в първия ден

  • 17 ноември 2022 14:42

  • 3516
  • 2
Издирвали 5 деца като Сашко, но откривани още в първия ден
© Фейсбук

Полицията е издирвала пет дечица като Сашко - с аутизъм, за последните четири години. Всички случаи са завършвали щастливо, като момчетата и момичетата са били откривани още в първия ден.

Криминалисти, работили по случаите, коментираха, че децата с аутизъм са били откривани винаги на познати за тях терени и на обществени места. Криминалният психолог Тодор Тодоров пък заяви, че доброволците и издирвачите, които сега търсят Сашко, не бива да крещят името му, да го гонят или да му ръкомахат, пише Телеграф.

Криминалисти споделят, че само едно от въпросните пет деца е момиче и то било в малък провинциален град. Три от момчетата са от София, последното е от Бургас. Служителите обаче са категорични, че има стотици случаи на изчезнали деца с аутизъм, които обаче не са подавани от родителите за издирване. Причините са, че близките сами знаели как и къде да ги търсят. „Всеки от случаите сме го преживявали много лично. И вие знаете как звъним късно вечер, за да ви молим вас, журналистите, да публикувате съобщение за изчезнало дете. Последният беше наскоро за едно момче на 17 г. Открихме го в рейс, с който се е движел почти всеки ден с майка си“, спомниха си полицаите.

Издирвателните действия за изчезналия Сашко продължават по нов начин

По думите им в другите случаи децата също имали особености и стереотипи на поведение. Повечето не се крият, не тичат, а се движат с нормална крачка. Използват познати пътеки и ги намират на любимите им места. „Едно момченце на 15 г. го открихме в центъра на парка „Заимов“ до една от статуите. Просто я гледаше. На никого от хората не му беше направило впечатление“, разказаха униформени.

Дете със или без аутизъм може да издържи и повече от 5 дни, ако има вода и място, на което да се приюти нощем, смятат криминалисти. Категорични са, че не спират издирване на момче или момиче до постигане на резултат. Според тях в такива случаи най-важна е комуникацията с родителите, които познават най-добре детето си.

„Обикновено децата изчезват по три причини. Или става въпрос за престъпление, извършено от случаен човек, или от роднина. А третият вариант е нещастен случай. Мисля, че при Сашко, ако беше нещастен случай, до момента все нещо щеше да се намери. По-скоро смятам, че нещо се е случило, което да възпрепятства откриването му“, коментира криминалният психолог Тодор Тодоров. Един от най-болезнените му случаи е с малкия Веско, който ще остане завинаги на 7 г. Момченцето аутист изчезна през 2010 г. от Нови Искър. Родителите му и полицията, доброволци и приятели го търсиха, но без успех. След месец тялото му беше открито в Искър. Не бяха открити следи от насилие.

Криминалист: Сашко от Перник е отвлечен и допускам, че бащата е в час с нещата

„В повечето случаи става въпрос за намеса на близки хора или на хора с криминално минало, които могат да посегнат на дете, за да прикрият друго престъпление. Такъв пример са педофилите“, допълни Тодоров.

 Криминалният психолог Тошко Тодоров: Врачки и баячки да се ограничат

„Не съм броил случаите на изчезнали деца с някакви заболявания, по които съм работил. Всички са тежки. По този със Сашко не съм ангажиран, но виждам, че се хвърля сериозен ресурс и на служби, и от  доброволци. Има обаче някои, които искат своите 5 минути слава - врачки, баячки и с мними контакти с невидими и неведоми сили объркват издирващите. Нека се ограничат. Най-малкото се изисква разход на време и енергия да се проверяват сигнали, които не са съществени. Знаем, че удавник и за сламка се хваща, но под силен стрес е нормално човек да се опитва да провери всичко“, коментира криминалният психолог Тодор Тодоров.

Бащата на Сашко е задържан, твърдят доброволци

По думите му доброволците, които опитаха да набият бащата на Сашко, не са действали нормално. „Те са доброволци. Никой не ги е накарал насила да идват. Трябва да си направят добра организация, за да е ясно къде е проверено, къде не. Това, че на едно място е проверено днес, не е гаранция, че утре там няма да се намери нещо“, допълни той.

Кристина Борисова, майка на различно дете: Търсете около водоеми, мислете за любимите му места

Търсенето около водоеми със сигурност е едно от задължителните места за проверка, заяви Кристина Борисова, старши експерт „Връзки с обществеността“ към общинския съвет в Русе и майка на дете аутист. „Близки и роднини трябва да мислят в посока кои са любимите места на детето. На моята Емма любимото й място е молът в Русе и се е случвало да ме хване за ръка и да ме води натам пеш, дори да сме много много далеч оттам. Ако Александър има чувство за ориентация, е напълно възможно да иска да отиде до някакво любимо място или място, на което знае, че има нещо любимо“, обясни още Борисова. „Нека обществеността се въздържа от критики и обвинения срещу бащата. Подобни коментари могат да ги направят единствено хора, които си нямат понятие какво е аутизъм и как се подхожда към дете в това състояние“, призова още Борисова.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
3516 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.20 | 23:20

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN
PaulaFox

2022.11.17 | 14:55

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини