РИОСВ-Варна наложи глоба за нарушения на територията на Дуранкулашкото езеро

  • 04 ноември 2022 19:26

  • 674
  • 1
РИОСВ-Варна наложи глоба за нарушения на територията на Дуранкулашкото езеро
© Wikipedia
Слушай новината Слушай новината

На 3 и 4 ноември след получени сигнали по „Зелен телефон“ за навлизане с плавателен съд в Дуранкулашко езеро, рязане на дървета и запалването им, възможна заплаха за колонията от Голям корморан, са извършени незабавни проверки от експерти от екоинспекцията и охраната на северните защитени територии към РИОСВ – Варна, съобщават от регионалната екоинспекция.

При проверката извършена на 3 ноември, не е установено унищожаване на дървета, част от местообитанието на вида Голям корморан. Констатирано е събиране на листа и паднали клони от лица, наети от собственика на сградата, намираща се на „Малкия остров“ в Дуранкулашко езеро. По данни на лицата, дейностите се извършват във връзка с предстоящ ремонт на сградата. От РИОСВ - Варна са дадени предписания да не се извършват ремонтни и други дейности по поддръжка на сградата без предварителното им съгласуване с екоинспекцията.

Глоба за ВиК Добрич, нарушили Закона за биологичното разнообразие

След получен нов сигнал на 4 ноември е извършена втора проверка от служители на РИОСВ - Варна. Установено е, че дадените на 3 ноември предписания не са спазени. Констатирани са три дънера на отрязани дървета, западно от сградата на острова. Не са забелязани следи от огън. По-голямата част от територията на острова е общинска собственост, а останалата – на юридическо лице. РИОСВ - Варна е изпратила писмо до Община Шабла със запитване за издадени разрешителни или съгласувателни документи за извършване на гореописаните дейности.

От РИОСВ - Варна е изпратена и покана до собствениците на имота за изясняване на обстоятелствата. За допуснатото нарушение предстои да бъде съставен акт. Територията на „Малкия остров“ попада в границите на защитена местност „Дуранкулашко езеро“ и в защитени зони /ЗЗ/ от екологичната мрежа НАТУРА 2000 BG0002050 „Дуранкулашко езеро” за опазване на дивите птици и ЗЗ BG0000154 „Езеро Дуранкулак” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

Мая Йорданова
674 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.04 | 20:07

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини